Mammabloggen: Ibland är det bäst att gå och ”diska”
Foto: Eva Sagerfors


Att ta hand om disken kan ge dubbel vinst utan att man egentligen tänker på det. Visst är det något man måste göra, men det kan samtidigt ge en behövlig paus för sinnet eller en ursäkt för att hålla sig ”i närheten”.

Vi har besök av en kompis till 7-åringen. Det är första gången han är hemma hos oss. Efter att vi har ätit går jag och sätter mig vid datorn, men jag lägger snart märke till att barnen inte hörs. Jag jobbar på, men funderar på vad de har för sig. Är allt bra? Jag känner att jag nog ska visa mig mer närvarande, göra lite ljud, finnas tillgänglig, så jag tar tag i disken.

Efter en stund dyker pojkarna upp och kompisen kommer in i köket för att säga något. Det är förstås lättare att gå och prata med sin kompis förälder om den är lätt att hitta och liksom på en offentlig plats, snarare än vid skrivbordet, där man gör sig mer upptagen. Samtidigt som jag fanns tillgänglig fick jag bort en del av disken, så det blev en dubbel vinst.

Meditation

I många år har vi använt diskmaskin. Det är ju det vanliga och det känns bekvämt. Det tar förstås tid ändå med disken, så det är ändå inget man slipper undan. Förra våren gick diskmaskinen sönder och vi köpte ingen ny. Vi tänkte att vi skulle prova utan och vi har faktiskt inte saknat den. Och det finns fördelar med att handdiska.

Hon beskrev hur det fick henne att känna sig närvarande när hon kände vattnet mot händerna, att hon tänkte på det hon höll i och blev medveten om hur det kändes i handen.

Jag kommer att tänka på en kvinna jag mötte för tolv år sedan. Jag berättade att jag brukade meditera och då fick jag höra hur hon uppskattade att diska. Det var hennes sätt att meditera. Hon beskrev hur det fick henne att känna sig närvarande när hon kände vattnet mot händerna, att hon tänkte på det hon höll i och blev medveten om hur det kändes i handen. Det hela fick henne att varva ner och bli lugnare. Man skulle nog kunna kalla det för en övning i mindfulness.

Man kan tänka att disken är något jobbigt som måste göras, men eftersom den ändå behöver göras kan man välja att se vinsterna med att diska.

Bättre än Facebook

Häromdagen satt jag vid datorn och försökte få något gjort, men det var segt. I huvudet snurrade andra saker som tog plats och behövde redas ut. Jag lämnade tangentbordet och tog tag i disken. Som tur var fanns det en hel diskho full. När jag stod där och borstade och slaskade fick jag utrymme att ta tag i tankarna. Några av dem kunde landa så att jag kom vidare i de sakerna. Sedan gick det bättre att jobba igen.

Ibland när jag sitter vid datorn vill jag ha en paus och hamnar då ofta på Facebook. Det blir visserligen en stunds avbrott, men jag tar inte tag i någonting av det som rör sig i huvudet eller som bromsar mig i olika lägen. Dessutom är risken överhängande att jag fastnar och att pausen blir för lång. Då är det mycket bättre med disken som har en dubbel funktion; när disken är klar känns det skönt att ha fått ordning på diskbänken och jag har även kommit en bit vidare i mina tankar.

För att ta hand om det som snurrar i huvudet fungerar det förstås också bra med handarbete eller något annat. Ibland behövs det en stunds meditation, en promenad eller att prata med någon för att få ordning på tankarna och en riktlinje framåt.

Att kunna se ett ”måste”, som disken, som en tillgång snarare än ett hinder vinner man mycket på. Det är också en bra sak för barnen att lära sig och som bekant gör ju barn ofta så som de ser att vi vuxna gör.