Norrländska barrträd har fått ett nytt användningsområde – som korvskinn. Domsjö fabriker i Örnsköldsvik har lanserat en ny cellulosaprodukt för ändamålet.
Produkten har utvecklats under 1,5 års tid, och enligt Domsjöfabriken är den mer lönsam än de produkter till textilindustrin som de producerat hittills, skriver Svt.
Första året räknar man med att sälja 10 000 ton av den nya cellulosan, som de kallar för ”Domsjö Cellulose Ultra”, till en korvskinnsproducent. Enligt Kristina Elg Christoffersson som är chef för Forskning och utveckling på Domsjö fabriker är korvskinnet helt ätbart:
– Korvskinnet kan antingen vara det man lagrar korven i och sen tar bort, som till exempel på pepperoni, sen finns det korvskinnstyper som man låter sitta på ända tills kunden ska äta, säger hon till Svt.
Marknadschefen Magnus Lundmark ser det som ett ”väldigt lyckat projekt”, som är en del av fabrikens strategi mot att bli en specialleverantör.
_ Det är en jätteviktigt milstolpe att visa att nu är vi är inne i de här högsta segmenten och det gör det lättare att komma in hos andra kunder, säger Magnus Lundmark till Svt.
Företagets totala årliga cellulosaproduktion är drygt 200 000 ton.