Kinesisk medicin: Tips för god hälsa i sommar


Av de fem elementen inom den kinesiska medicinen är det inte helt överraskande eld som hänger ihop med sommaren. Det är ett speciellt element av den anledningen att det ger den där gnistan som inspirerar till kärlek till andra, liksom entusiasm för nya idéer och kanske till och med ett äventyr.

Sommar är den årstid på året där yang dominerar mest. Mycket yang innebär hetta, full aktivitet och expansion.

När eld-elementet är i balans, då är hjärtat starkt och friskt, sinnet är lugnt, själen är glad.

Solens strålar når ut för att värma allt som växer i naturen. Det här gäller också våra relationer, eftersom känslan som förknippas med eld-elementet är glädje och ljudet är skratt. Visst låter det härligt?

Balansera elementet eld

För att kunna leva i harmoni med naturen är det enligt den här filosofin särskilt viktigt att vara glad och skratta under sommarmånaderna.

Själv planerar jag att följa det rådet så mycket som möjligt och du är välkommen att göra mig sällskap.

Jordgubbar är svalkande och därför perfekt sommarmat.

Annat som är kopplat till eld är färgen röd, mat som smakar bittert, dynamik, styrka och uthållighet. Eld hänger också samman med hjärtat, inälvorna och tungan.

När eld-elementet är i balans, då är hjärtat starkt och friskt, sinnet är lugnt, själen är glad. Sömnen är god och kreativiteten ökar.

När eld-elementet å andra sidan inte är i balans, kan man antingen sakna glädje (depression) eller ha för mycket glädje (maniskhet). Eld-elementet ger värme och entusiasm, men för mycket av det kan ge aggressivitet, otålighet, rastlöshet och impulsivitet.

Mat som svalkar

Eftersom sommaren är den varmaste årstiden behövs det en svalkande kost för att få balans. Här är mina förslag:

Is-te är svalkande, men välj grönt te. Det är mycket bättre för hälsan än många andra sorter och det smakar gott. Enligt forskare är grönt te anticancerogent och kan hjälpa att sänka kolesterolet. Det är lätt att hitta olika gröna téer i de flesta affärer.

Ät mer jordgubbar. Till sin natur är jordgubbar kylande, vilket gör dem till utmärkt sommarmat. Inom den kinesiska medicinen är de bra mot torrhosta och halsont. De smörjer lungorna, stimulerar produktionen av kroppsvätskor och för de där kvällarna när det blir för mycket alkohol hjälper de till med avgiftningen.

Det bästa är att äta jordgubbarna rumsvarma, detsamma gäller för den mesta frukten.

Precis som annan mat med mycket c-vitamin så ökar jordgubbar järnupptaget från maten. Att ha tillräckligt med järn är viktigt för att näringssätta blodet.

Vattenmelon. Den här frukten betraktades så väl att den fick följa med i graven tillsammans med många av de egyptiska kungarna. Enligt den kinesiska medicinen gör vattenmelonen gott på många sätt. Frukten (Xi Gua) och kärnorna (Xi Gua Ren) används mot huvudvärk, illamående, irritation, dålig aptit, dålig matsmältning och halsont.

Den innehåller också mycket c-vitamin och lykopen. Lykopen är en antioxidant som har en skyddande verkan mot flera typer av cancer. Dessutom ger det tjocka skalet ett bättre skydd mot bekämpningsmedel än vad andra frukter och grönsaker har.

 

Andra exempel på kylande mat är sparris, groddar, majs, gurka, spenat och mint.

Sommaren är inte rätt tid att äta mycket stark mat, dricka mycket alkohol, eller kaffe, eftersom de har en värmande verkan snarare än kylande.

Ha en fin, kreativ och glad sommar!

Jennifer Dubowsky är licentierad akupunktör med praktik i Chicago, USA, sedan 2002. Hon har universitetsexamen i kinesiologi och orientalisk medicin och har gjort praktik i Peking. Jennifer skriver artiklar och håller föreläsningar om kinesisk medicin. Läs mer på hennes hemsida.   

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen