Kinesisk människorättsadvokat inför rätta – nytt misstänkt framtvingat erkännande
Den kinesiske människorättsadvokaten Jiang Tianyong inför rätten den 22 augusti. Foto: Skärmdump från youtube


Den framstående kinesiske människorättsadvokaten Jiang Tianyong stod inför rätten den 22 augusti, åtalad för ”omstörtande verksamhet”. I ett officiellt klipp från domstolen erkände Jiang, men hans fru och andra misstänker att han torterats.

Jiang försvann i november efter att ha besökt en annan människorättsadvokat, Xie Yang, som greps i den så kallade 709-incidenten 2015, när en omfattande arresteringsvåg mot kinesiska advokater inleddes. Sex månader efter Jiangs försvinnande fick hans far ett brev från säkerhetspolisen i staden Changsha, där det stod att Jiang åtalats för ”omstörtande verksamhet”, en anklagelse som mycket ofta används i de politiskt motiverade rättegångarna mot alla slags dissidenter i Kina.

Jiang har försvarat förföljda grupper, som kristna, tibetaner och falungong-utövare, men även andra advokater som förföljts, som Gao Zhisheng och Chen Guangcheng.

Jiangs fru, Jin Bianling, som flydde till USA 2013, sade till NTD Television att Jiang måste ha torterats svårt för att ha tvingats till erkännandet, som liknade flera andra erkännanden i uppmärksammade kinesiska rättsfall de senaste åren, där den anklagade läser ett skrivet uttalande, och det mesta tyder på att det tvingats fram.

– Man ser i början av rättegången, när Jiang Tianyong förs in i salen, att hans ansikte är rött hela tiden. Endera torterades han, eller så har man tvingat i honom droger, sade hon.

Hon sade också att myndigheterna inte ens meddelat om Jiang har någon försvarsadvokat.

Flera andra människorättsadvokater och aktivister som greps efter 709-incidenten har berättat för media att de torterats i häktet och somliga injicerades med nervskadande droger.

Enligt en västerländsk diplomat som Reuters talade med försökte ett par diplomater få vara med under förhandlingarna i Jiangs fall i Changshas mellanliggande folkdomstol, men de fick höra att salen var full.