Kinesisk läkekonst: Så använder du 5000-årig visdom mot pollenallergi
Nässlor både stärker och rensar kroppen vid pollenallergi. Foto: Pixabay (vä), Lei Wang (hö)


Pollenallergi har blivit vanligare i Sverige och ungefär var tredje svensk reagerar på pollen. Medan västerländsk medicin ser allergin som en överreaktion av immunförsvaret mot proteiner i pollen och sporer, så har den traditionella kinesiska medicinen ett annat synsätt. Här får vi tips för att stärka och rensa oss i pollentider.

Den traditionella kinesiska läkekonsten är 5 000 år gammal och erbjuder ett holistiskt synsätt på människan. Med lite kunskap härifrån kan vi hjälpa kroppen att stärka den egna läkningsförmågan på ett naturligt sätt.

Här berättar Lei Wang, som är utbildad kinesisk läkare och yrkesverksam sedan 36 år tillbaka, varav de senaste 29 åren i Sverige, mer om den traditionella kinesiska medicinens syn på pollenallergi. Vi får också enkla tips på vad vi själva kan göra.

De vanligaste reaktionerna på pollen visar sig som nysningar, kliande ögon, rinnande näsa eller andningsbesvär som påminner om astma. Man kan ha ett av symptomen eller flera.

Lei Wang säger att det finns ett stort behov av att få hjälp mot allergin. Förutom att allergin tär på oss, så kan en biverkning av medicinerna vara att vi blir tröttare. Att vara trött i flera månader är förstås påfrestande.

Stärka lungor och mjälte

Den traditionella kinesiska medicinen fokuserar på att ta hand om orsaker till obalanser i kroppen, och den viktigaste orsaken till pollenallergi är energibrist hos lungor och mjälte. För att återställa funktionen i dessa organ är akupunktur en bra metod. Det finns dock mycket vi kan göra själva, men vi behöver låta det ta sin tid, säger Lei.

– Det tar tid att bygga upp, hela året, för att stärka lungor och mjälte.

Det här är förstås individuellt, beroende på hur stor energibristen är i organen.

Pulsdiagnostik är en vanlig diagnosmetod inom den traditionella kinesiska medicinen. Foto: Pxfuel

Inom den traditionella kinesiska medicinen säger man att vi är olika typer av människor, med energibrister på olika ställen i kroppen. Genom att titta på tungan och känna på pulsen kan man ta reda på vilken typ av människa man är. Det här är en hjälp för att veta vilket organ som behöver stärkas och rensas, vilka livsmedel man bör undvika och vilka man bör lägga till för att stärka kroppen.

Vi behöver också se på hur läget är för oss nu, eftersom vi påverkas av årstiderna, om man är ung, gammal, befinner sig i klimakteriet, använder många mediciner, eller om det plötsligt händer många saker i livet. Lei säger att tungan och pulsen ändras hela tiden och det finns enkla kännetecken som man kan lära sig för att se skillnad på starkt och svagt, hetta och kyla.

Lei berättar att tungan är som en spegel för kroppens inre. Man tittar på tungans färg, form och på beläggningen. Olika ställen på tungan är också kopplad till olika organ.

Lei ger två exempel på hur tungan kan se ut vid obalanser i kroppen. Normalt ska tungan ha en tunn och ljus beläggning och tungan ska ha en rosa ton. 

Rödare tunga tyder på hetta i kroppen. Man kan ha ont i halsen och infektioner. Genom att dricka te på kamomill eller maskros kan man då hjälpa kroppen.

Blek tunga med mycket beläggning visar att kroppens energi är låg, att flödet och matsmältningen är dålig, kanske har man svårigheter med andningen och slem. Man kan känna sig trött och ha dålig ork. Här hjälper ingefära, till exempel som te, för att ge värme och öka flödet.

En röd tunga (hö) kan innebära infektioner i kroppen, medan mycket beläggning på tungan (hö) tyder på stagnation och dåligt flöde i kroppen. Foto: Lei Wang

Så för att en akupunktör ska komma åt roten, och inte bara behandla symtomen, behöver han eller hon även titta på läget för personen idag, säger Lei. Men är läget akut så kan man förstås göra en akut insats.

Flera bidragande orsaker

Pollenallergi blir allt vanligare i Sverige, men vad beror det på? Lei säger att det finns flera faktorer. En är att vi äter fel; för mycket sött, för mycket kall mat, som mjölk direkt från kylskåpet. Kylan försämrar matsmältningen. Dessutom innehåller vår mat ofta för mycket kemikalier. Därför är det bättre att oftare laga mat från grunden och att välja ekologiskt. Vi får också i oss kemikalier via läkemedel. Allt detta tillsammans bidrar till att försvaga kroppen, och när stressen kommer kan allergin utlösas, förklarar hon.

Ytterligare en faktor är att vi lätt blir kalla i vårt klimat.

– Kyla, vind och fuktighet tar mycket energi från kroppen. Så jag förstår varför svenskar älskar solen.

Det gäller att anpassa kläderna efter vädret, men Lei ser att många klär sig för tunt eftersom de tänker att det är vår eller sommar fast det är kallt stora delar av dagen. Även om många klär sig varmt på överkroppen, så behöver man se till att klä sig varmt om benen. Hon förklarar att även om vi inte bryr oss om kylan så får kroppen betala; det påverkar kroppens försvar.

Man talar inom den traditionella kinesiska medicinen om wei qi, ett yttre försvar hos kroppen, som fungerar som en vakttrupp mot yttre påfrestning. Wei qi kan försvagas om vi har svagheter i vårt inre och det är därför viktigt att stärka oss inifrån.

– Soldaterna blir svaga. Då måste vi hjälpa kroppen och våra soldater så att de gör det de ska.

Akupunkter vid pollenallergi

Det finns flera akupunkter på kroppen som vi själva kan trycka på vid pollenbesvär. Lei tipsar om tre olika punkter som vi kan trycka på fem minuter eller mer dagligen.

Punkten Yingxiang, LI20, finns bredvid näsan och är en viktig punkt vid täppt näsa och snuva av olika slag.

Hegu-punkten, LI4, finns på handen, mellan tummen och pekfingret. Det är en punkt på tjocktarmens meridian.

Lie que-punkten, LU7, ligger i en korsning mellan tjocktarmens meridian och lungmeridianen. Lei säger att tarmarna och lungorna ofta hänger ihop. Punkten hittar man genom att lägga pekfingrets övre led med start där handleden börjar. Med fingertoppen kan man då hitta en fördjupning mellan två ben. Där är punkten.

Akupunkten Lie que (vä) och Hegupunkten (hö). Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times (vä), Wikimedia CC BY-SA 3.0 (hö).

”Bästa kuren”

För att både stärka och rensa kroppen rekommenderar hon något som finns helt gratis i naturen – nässlor.

Lei säger att man i västerländsk och kinesisk medicin ser olika på den här växten. Medan den är mycket näringsrik, med rikligt av näringsämnen som järn, B-, C- och K-vitamin, kalk, zink, kalium och magnesium, som stärker kroppen, så har den samtidigt en renande funktion.

– Nässlor är det bästa mot pollenallergi. Det är det bästa för att rensa kroppen inifrån.

Nässlor är bra mot infektioner; olika former av värk, även muskel- och ledvärk; för att öka cirkulationen; mot förstoppning; vid allergier, som pollen; hudproblem som akne; urinvägsinfektion och för att öka ämnesomsättningen.

Lei berättar att nässlor rensar tarmar och urinvägar, och är därför bra vid urinvägsbesvär och för att förebygga mot njursten.

Nässlor kan stärka mjältens energi, stödja njurarna och dessutom bygga upp kroppen.

Nässlor kan stärka mjältens energi, stödja njurarna och dessutom bygga upp kroppen, säger hon. Man behöver inte heller vara rädd för att få i sig för mycket. Och eftersom nässlor har en lätt värmande egenskap kyler det inte kroppen även om man äter mycket av dem.

Man kan äta nässlorna på många sätt, där te och soppor och annan varm mat är vanligast. Lei gör gärna en nässeldryck där hon lägger snabbt förvällda nässlor i ljummet vatten och sedan mixar ordentligt. Sedan tillsätter hon honung, som också har många bra egenskaper för hälsan. Förutom att honung innehåller vitaminer och andra näringsämnen så har den antibakteriell verkan. Men man ska inte värma upp honungen för mycket, helst inte över 40 grader, eftersom en del av nyttigheterna då förstörs.

Lei rekommenderar honung från lokala biodlare, men framför allt svensk honung.

Drycken ger även en viss mättnad och passar bra att börja dagen med, ta som ett enkelt mellanmål, eller på kvällen. Lei blandar i en större mängd nässlor och drycken blir då lite tjockare, som en soppa.

– Det är inte bara en dryck, det är mat, och så gott och välgörande!

Lei Wang. Foto: Ella Kalogritsa

Ta möjligheten

Lei uppmuntrar till att fortsätta även efter pollenperioden med att stärka och ta hand om kroppen. Hon har hjälpt många med pollenallergi och har sett många bli bättre. Det är också möjligt att bli helt fri från pollenallergin, säger hon. Det har hon själv sett exempel på. Hon säger att allergin är en signal för att kroppen är i obalans, och att vi behöver bygga upp kroppen. Det är bra att vi får se det och tar den möjligheten. 

– Det är inte bara för nu, utan framåt. Man kan själv ta möjligheten, lära känna sig själv och hjälpa kroppen att komma i balans. När man tar hand om orsaken så blir hela helheten bättre. 

Astma- och allergiförbundet ger ytterligare råd för att minska besvären under pollensäsongen.

Vid allvarliga sjukdomssymptom, kontakta läkare.

Lei Wang håller också kostnadsfria webbkurser för att ge konkreta verktyg för att stödja immunförsvaret och den inre styrkan.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.