Ekofrisörskans bästa tips för sommarhåret
Enkla knep kan göra susen för sommarhåret. En solhatt är bra på många sätt. Förutom att det ser snyggt ut, skyddar den hårbenan från att bli bränd av solen och ger också ansiktet lite skugga.


Sol och bad kan slita på håret. Prova några enkla tips för att skydda håret i sommar. Naturfrisörskan Jenny Rinander berättar hur du kan minska slitaget på håret, men också hur du kan ta bättre hand om det, på naturligt sätt.

Jämfört med andra månader på året finns det större risk att håret slits under sommarmånaderna.

– Kunderna brukar ha ganska slitet hår när de kommer tillbaka efter sommaren, säger Jenny Rinander.

Hon tror att det beror på sol och bad.

Vill man inte klippa sig så mycket efter sommaren, utan låta håret växa sig längre gör man klokt i att ge håret extra omsorg den här tiden.

Håret mår bra av honung, till exempel i en inpackning.

Klippning

Börja gärna sommaren med att klippa igenom håret för att få bort slitna toppar. Klipp sedan igen efter sommaren. Jenny använder en speciell teknik när hon klipper långt hår. Velaterapia, eller flamklippning, innebär att hon bränner topparna med lågan från ett stearinljus. Enligt Jenny håller håret längre med den här tekniken.

Det är viktigt att göra en genomklippning av topparna i hela håret, även inne i håret och inte bara längst ner, säger hon. Då behöver man inte klippa sig så ofta.

Förebygg med örter

En behandling med ayurvediska örter stärker och skyddar håret. Örterna kan man köpa själv. Jenny tipsar om både cassia och herbal cassia, som är en örtblandning.

Det finns örter som ger färg och de som inte ger färg.

Även hårbotten kan brännas

Om man är ute i solen mycket kan man lätt bränna hårbotten, till exempel i hårbenan. Använd en solhatt, gärna med bredare brätte. Den skyddar huvudet samtidigt som den skuggar ansiktet.

Bad

Långt hår blir lätt oredigt när man badar. Om man flätar håret så slipper man det. Kom ihåg att ta ur flätan efteråt så att håret får torka.

Fläta håret innan badet för att undvika att håret blir oredigt.

För att reda ut håret efter ett bad råder Jenny att använda en kam, helst i trä. Borsten kan slita sönder håret och ska bara användas i torrt hår, säger hon.

Efter bad i saltvatten är det bra att skölja håret i sötvatten så snart man kan.

Hårvård

Hur kan man skydda håret när det är dags för bad?

– Olja är alltid bra, arganolja är jättebra.

Sätt gärna olja i hårtopparna då och då i sommar. Håret behöver fett, annars blir det torrt. Just arganoljan är inte lika fet som till exempel olivolja eller kokosolja. Den passar till många olika hår, men är särskilt bra för den som har lite finare, nordiskt hår.

Prova olika hårinpackningar. Jenny tipsar om både honung och avokado för håret. Blandar man med en olja så rekommenderar hon arganolja.

Honung

Honungen är bra för både hår och hårbotten. Sätt i honungen i slutet på hårtvätten och skölj sedan ur. Eller gör en inpackning, till exempel med ägg. Men ta inte för mycket eftersom det kan bli svårt att tvätta ur.

Avokado

Mixa 1 avokado med lite arganolja. Smeten ska bli jämn och slät, då går den lätt att fördela i håret. Det här passar inte i hårbotten, om man inte är väldigt torr. Skölj ur med vatten.

Jenny Rinander berättar gärna om naturliga sätt att ta hand om håret. Foto: Eva Sagerfors

Jenny Rinander är utbildad ekologisk naturfrisör med salong utanför Umeå. Som ekofrisör använder hon så naturliga ingredienser som möjligt i produkter och behandlingar för håret.