Efter över 30 års lidande kom en vän med ett förslag – nu är jag äntligen frisk


Det här är berättelsen om en man med ett vänligt leende. Nguyen Doan Cong bor i Vietnam och fick genomlida årtionden med svåra smärtor och lidande – tills vändningen kom.

Vid tolv års ålder fick jag veta att jag hade en hjärtsjukdom. Jag hade det tufft. När jag gjorde något ansträngande slog mitt hjärta så hårt att människor kunde höra det på flera meters avstånd.

Bild: DKN.tv

Ville vara aktiv

Jag var en mycket entusiastisk person och älskade att röra på mig, men på grund av hjärtat fick jag inte delta i ansträngande sporter. När jag såg mina kompisar spela fotboll eller hoppa höjdhopp kände jag mig ledsen eftersom jag inte fick göra samma sak.

När jag blev 24 år blev hjärtsjukdomen riktigt allvarlig. Den och ett flertal andra sjukdomar tog då över mitt liv.

Det kändes tufft. Jag var så full av liv och ändå var jag tvungen att göra en hjärtoperation när jag bara var 25 år.

Efter tre veckor fick jag lämna sjukhuset. Det var första gången jag kände mig trött på livet. Plötsligt fick en massa saker mig att må dåligt. Jag började bete mig illa mot människor som inte höll med mig, som om de var orsaken till mitt lidande. Jag förstod att sjukdom verkligen kan göra en människa galen. En fråga återkom hela tiden: ”Har dörren till livet stängts nu?” Som en ung man med många ambitioner såg livet bara mörkt ut.

Trots att min hälsa inte var så bra så blev jag till min glädje antagen till Ho Chi Minhs marina universitet.

Under mina fyra år vid universitetet blev hälsan sämre. Bland annat fick jag artrit, och jag fick åka till sjukhuset regelbundet.

När jag var 40 år kom min hjärtsjukdom tillbaka och jag fick göra en andra operation. Det kändes som den värsta perioden i mitt liv. Blodtrycket var mycket lågt, och jag fick fler sjukdomar, som ulcerös kolit, bihåleinflammation och blindtarmsinflammation. Jag blev opererad igen.

Med allt detta lidande ville jag bara dö. När de tog bort blindtarmen fick jag inre blödningar och kunde inte röra mig alls. Jag blev helt beroende av min fru.

En oväntad vändning

Då, när det kändes som värst tog livet en oväntad vändning tack vare en vän till mig. Han visste att jag var intresserad av andlighet och berättade för mig om qigong- och meditationsmetoden Falun Gong. Han föreslog att jag skulle gå till en park i närheten och prova övningarna.

Nguyen Doan Cong gör Falun Gongs meditationsövning i en park i Vietnam. Bild: DKN.tv

Efter bara några dagars övning kände jag att kroppen kändes mycket lätt. Många av mina smärtor började släppa; huvudvärken och smärtorna i nacken och ryggen.

Eftersom jag var så utmattad av min dåliga hälsa hade jag börjat dricka alkohol och röka. Jag brukade också spela om pengar. Jag såg en inspelad nio-dagars föreläsningsserie med Falun Gongs grundare för att fördjupa mig mer i läran, där kärnan är sanning, godhet och tålamod. Efter det tog det inte mer än ett halvår innan jag hade slutat med alkohol, rökning och spelande. Jag fortsatte att släppa på dåliga vanor, dåliga föreställningar och jag slutade att oroa mig. Som ett resultat förändrades min personlighet helt och hållet.

Bild: DKN.tv

Jag behövde inte heller åka så ofta till sjukhuset. Min familj och mina släktingar var så glada över att de inte längre behövde ta hand om mig.

Det kändes som att jag hade fått ett helt nytt liv genom Falun Gong. Jag blev mer optimistisk och det var som om ett nytt liv hade fått ta över min utmattade kropp.

Nu spelar jag trummor i en marschorkester och det känns som att det inte bara är mina armar som spelar, utan det kommer verkligen från hjärtat.

Jag vill berätta för hela världen: ”Jag är en lycklig människa!”

 

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen

Fakta

falun gong

Falun Gong eller Falun Dafa är en självförbättringsmetod för kropp och sinne. Den lär ut sanning, godhet och tålamod som ett sätt att förbättra hälsan och moralen och för att få andlig visdom.

För mer information om metoden eller för att ladda ner ”Zhuan Falun”, se www.falundafa.org Alla böcker, övningsmusik och instruktioner finns tillgängliga helt gratis.