Efter katastrofen: Sandra föll till samhällets botten – nu lär hon andra att hitta sig själva
Sandra Wigren. Foto: Aneta Wolf


När allt rasade trodde hon att hon hade förlorat allt. När hon sökte hjälp för sina märkliga fysiska besvär fick hon ingen. Det handlade om att överleva, och hon började se inåt för att hitta sina styrkor. Med sin berättelse vill hon hjälpa andra att hitta det unika i sig själv.

Sandra Wigren har jobbat som clown i över 25 år och har nu företaget Soulfitness där hon även föreläser och hjälper människor som personlig, mental tränare. Hon är lugn, närvarande och kan lyssna med genuint intresse. Det märks att hon är intresserad av människor och hon ser som sitt uppdrag i livet att nå människor med sina erfarenheter.

Hon har varit på samhällets botten och vänt. Med sin berättelse inspirerar hon människor som vill förändra sina liv. Hennes recept kan låta enkelt:

– Om du hela tiden bygger uppåt istället för neråt, då händer det saker, säger hon.

Sandra Wigren var barnprogramledare för SVT och Barnkanalen i flera år. Foto: Privat

Resan

Sandras berättelse börjar med en resa. Hon behövde verkligen en paus för att vila upp sig. Arbetet som TV-programledare innebar ett högt tempo och hon var nära att bränna ut sig. Hon hade fått barnvakt till sonen som då var några år gammal. Så på julafton 2004 gick resan till Thailand, men Sandra hann inte vila upp sig. Istället kom tsunamin.

Hon kom hem utan livshotande skador och fick höra vilken tur hon hade haft. Hon hade inte förlorat någon, men hennes upplevelser satte djupa spår. Sandra fick sömntabletter och blev sjukskriven i två veckor, sedan var hon tillbaka på jobbet igen.

Hon hade klarat sig från tsunamin i Thailand, men den satte istället igång en annan tsunami – i henne.

När jag blev arbetslös och det stannade av kom ett svart hål som jag drogs ner i. Då kom alla fysiska åkommor. 

– Sandra Wigren, mental tränare

Efter att ha arbetat i ett halvår behövde arbetsplatsen göra nedskärningar och Sandra var en av de som fick gå.

– När jag blev arbetslös och det stannade av kom ett svart hål som jag drogs ner i. Då kom alla fysiska åkommor.

Nedåtgående spiral

Sandra berättar att hon kunde svimma när som helst, hon drabbades av panikångestattacker och tappade tal, hörsel och syn. Under ett år åkte hon in och ut på sjukhus, men fick ingen diagnos. Ingen kunde ge henne den hjälp hon behövde, och att inte veta vad kroppen reagerade på gjorde henne rädd.

Utan diagnos kunde hon inte få någon sjukersättning och ekonomin rasade. Det var en skräckfylld upplevelse och på ett år hamnade hon på samhällets lägsta botten.

Vid katastrofen i Thailand skadade hon ryggen och nacken och på grund av smärtorna fick hon ta tung medicinering. Spiralen gick nedåt och hon tog till både alkohol och droger. För att kunna betala skulderna försökte hon ta olika jobb, men det fick henne bara att sjunka längre ner.

När det här pågick anade familjen inte vad hon gick igenom. Skammen var stor och Sandra var duktig på att dölja, men hon gjorde två försök att ta sitt liv.

Så småningom kom kronofogden och tog allt hon hade, till och med brudkistan från hennes gammelfarmor.

– Det var hela mitt liv: barndomssaker, dagböcker, foton. Det kändes som att hela min identitet blev ifråntagen där. Jag hade ingenting kvar.

Hemlös och utan något system som fångade upp henne tänkte hon bara på att försöka överleva; hon hade ju ett barn att ta hand om. Det var då hon började titta inåt.

Man har ett val

Hon började vända på saker och ting.

– Man har alltid ett val i vad man vill göra åt det man hamnar i.

Sandra lämnade tillbaka värktabletterna till läkaren, eftersom hon inte kunde hantera dem. Istället började hon träna upp ryggen. Hon utbildade sig till personlig tränare och började också arbeta för att ta tillbaka sin självrespekt.

– När jag såg de här små glimtarna av hopp, mina egna styrkor, och värderade dem, då kunde jag se möjligheterna och då hände det grejer.

Den sida du när, det är den som växer. 

– Sandra Wigren

Lite i taget tog Sandra sig uppåt och det handlade om att välja.

– Den sida du när, det är den som växer.

Hon förklarar att man kan gå in i det destruktiva så som hon gjorde, eller vara modig och reflektera över vad som har kommit ut av det man har gått igenom. Då kan man istället se de styrkor och förmågor som har vuxit fram.

Nu beskriver Sandra sig som en orädd person, men det krävdes att hon gick förbi sina rädslor för att kunna se saker och ting på ett annat sätt.

Sandra som clown. Foto: Privat

I många år har hon jobbat med barn på olika vis: som clown och genom barnprogrammen. Hon berättar att hon har haft stor nytta av att använda barnets perspektiv, att se på sig själv genom ett barns ögon.

– Det där lilla barnet inom mig, hur hade det gjort, trott och sett på saken? Det finns så mycket att lära av våra barn.

Det är 14 år sedan hon och många andra mötte tsunamin. Hon tog sig igenom det som kallas posttraumatiskt stressyndrom, som verkligen kan sätta sig på djupet. Trots att det har gått en längre tid tror hon att många fortfarande kämpar med det.

Sandra har genom de här åren lärt sig vad som verkligen är viktigt för henne. Hälsa, hjärta och själ är hennes ledord.

– Hur det än låter så är jag tacksam över det jag har gått igenom.