Doktor Kong: Kinesisk örtbehandling utövas enligt de fem elementen
De fem elementen är trä, eld, jord, metall och vatten.


Benjamin Kong kommer från Kina och är utbildad både i traditionell kinesisk medicin och i västerländsk medicin. Med denna dubbla kompetens har han utvecklat egna effektiva metoder. Han behandlar med positiva resultat tillstånd som den vanliga sjukvården ser som kroniska.

De fem elementens teori är en viktig del av kinesisk traditionell kultur. Teorin är en omfattande mall som organiserar alla naturfenomen i fem grupper – trä, eld, jord, metall och vatten – inkluderar kategorier som säsong, riktning, klimat, inre organ, kroppsvävnad, känsla, smak och färg. Kategorierna är uppenbarligen obegränsade. De fem elementen återspeglar en djup förståelse av naturlagen, den universella ordning som ligger bakom alla saker i vår värld.

Diagrammet visar hur naturen interagerar med kroppen och hur de olika dimensionerna påverkar varandra. Denna multidimensionella livsuppfattning erbjuder en diagnostisk ram för att identifiera obalanser i kropp, sinne, känslor. De fem elementen innefattar de inre organen och de sammanhängande relationerna mellan dem. Alla fysiska och känslomässiga obalanser kan relateras till systemet med de fem elementen, som därmed kan användas för att välja rätt behandling. Till varje element hör två inre organ, yin- respektive yang-organ. När man vet vilket av elementen som hamnat i obalans förstår man vilken behandling som är lämplig.

Örtbehandling ska utövas enligt de fem elementens teori. Varje ört har sin betydelse för de fem elementen, kan stödja eller minska ett element i kroppen. Därför behöver läkare veta tydligt vilken element som behöver balanseras, och hur de ska balanseras.

Några exempel för kinesiska örter och de fem elementen:

A . Trä
Ingefära
Asarum
Stormhatt

B. Eld
Inula
Rabarbermandel vit
Alisma
Astragalus
Magnolia

C. Jord
Ginseng
Lakrits
Jujube
Poria
Anemarrhena

D. Metall
Schisandra
Linolja
Cornus

E. Vatten
Scutellaria
Coptis
Atractylodes gurka
Bambu lämnar

Benjamin Kong driver kliniken Kinesisk Akupunktur i Halmstad och håller ofta kurser runtom i landet.

I vår artikelserie "Fråga doktor Kong" svarar Benjamin Kong på frågor av allmän karaktär utifrån TKM. Skicka din fråga till [email protected] Doktor Kong håller också kurser runtom i landet. Läs mer om kursen på Benjamin Kongs hemsida.