Den moderna filmen fyller 122 år
Louis och Auguste Lumière som uppfann biografen. Foto: SSPL/Getty Images


28 december 1895 hölls världens första moderna filmvisning. Det var de franska bröderna Auguste och Louis Lumière som visade tio kortfilmer för betalande publik på Grand Café i Paris. Filmskaparna själva trodde dock att biografen bara var en fluga.

1895 uppfann Bröderna Auguste (1862-1954) och Louis (1864-1948) Lumière en bildkamera som även fungerade som projektor, med långt bättre filmkvalitét än tidigare rörliga bilder. Tidigare hade en person i taget kunnat titta på rörliga bilder i ett kinetoskop, men med Lumières innovation var bilden stabil och ljuset tillräckligt starkt för att man skulle kunna visa filmen på en vit vägg.

Redan i mars samma år hade bröderna haft en privat visning för en liten grupp människor, men den första allmänna filmvisningen hölls alltså den 28 december, som därmed brukar anses som filmens födelsedag.

Reklam för bröderna Lumières filmvisning i Paris 1895.

Bland filmerna som visades var den 46 sekunder långa ”La Sortie de l'usine Lumière à Lyon” (Arbetarna lämnar Lumières fabrik i Lyon), som ibland kallas för ”världens första kortfilm”. Fransmannen Louis Le Princes (1841-1890) ”Roundhay Garden Scene” gjordes dock redan 1888. 

”La Sortie de l'usine Lumière à Lyon” är en svartvit dokumentär stumfilm. Den utspelar sig vid porten till Lumières fabrik, genom vilken arbetare strömmar ut. Några av dem är män, men de flesta av dem är kvinnor i långklänning och stor hatt. En del vänder åt höger, andra åt vänster.

Filmen som gjordes i i tre olika versioner, som brukar kallas ”en häst”, ”två hästar” och ”utan häst”, vilket hänsyftar på ett hästekipage som medverkar i de första två versionerna. Ytterligare en film med samma namn skapades året därpå med andra människor vid en annan ingång till samma fabrik. Här kan du se de tre versionerna:

Enligt sägner visades även den legendariska kortfilmen ”L’Arrivée d’un train en gare de la Ciotat” (Ett tåg anländer till Ciotats station) på den första allmänna filmvisningen, men den hade premiär först den 25 januari 1896, alltså en månad senare.

Den 50 sekunder långa filmen visar ett tåg som kommer in på perrongen, draget av ett ånglok. När filmen visades första gången ska publiken ha blivit så överväldigad av det stora tåget som kom tuffandes rakt emot dem att de skrek och sprang till bakre änden av rummet. Här kan du se när tåget anländer till Ciotats station:

1898 hade bröderna Lumière skapat över 1000 filmer. Själva ansåg de dock att den nya innovationen bara var en fluga:

”Biografen är en uppfinning utan framtid,” ska de ha sagt till den franska regissören Georges Méliès (1861-1938), som ville köpa deras kamera. 

Bröderna Lumières filmkamera. Foto: SSPL/Getty Images


Mest Lästa