Alexandra De Paoli: Så får du nytta av bina för hälsan
Bin gör mycket nytta för människan. Förutom att de pollinerar så att vi kan få mat så kan vi använda deras produkter i mat och som medicin.


Från bin får vi honung, bivax och propolis som allt gör nytta för vår hälsa. Det är enkelt att använda det för hemmabruk. Här ger Alexandra De Paoli bland annat tips för pollenallergikern, hur man gör sårplåster och effektiv bisalva.

Honung är ett bra och naturligt sötningsmedel, den är också en effektiv naturmedicin och användbar som skönhetsmedel. Det här har man vetat i tusentals år.

Inom vården används honungsomslag till svårläkta sår, liggsår och brännskador.

Alexandra De Paoli, som är örtterapeut berättar i sin bok ”Hälsa och hudvård från bikupan” bland annat att ett över 2 000 år gammalt papyrusdokument beskriver hur man behandlar sår och tarmproblem med honung. Den hinduiska medicinen använder också honung sedan långt tillbaka.

Honungens goda verkan

Honungen har bakteriedödande förmåga och rår också på vissa svampar. Inom vården används honungsomslag till svårläkta sår, liggsår och brännskador, enligt Alexandras artikel för Yle. Honung innehåller bakteriedödande väteperoxid och fenoler som har starkt läkande effekt. Dessutom gör sockermängden att bakterierna och svamparna inte trivs och honungens surhetsgrad påverkar också bakterierna. Enzymerna i honungen hjälper läkningen genom att bidra till att ny hudvävnad bildas.

Honungens enzymer förstörs över 40 grader, så vill man ha hjälp mot förkylning eller hosta är det bra att passa temperaturen eller äta honungen som den är. Är man bara ute efter honung som ett bra sötningsmedel så spelar temperaturen förstås ingen roll, skriver Alexandra i sin bok.

De vaxkakor vi kan köpa är gjorda av bivax som rengjorts och smälts om. Foto: Eva Sagerfors

Mot pollenallergi

Pollen från bikupan är ett bra kosttillskott som innehåller mycket flavonoider, karotenoider, vitaminer, mineraler och spårämnen.

Den som är allergisk mot pollen kan förbereda sig för pollensäsongen genom att äta bipollen redan från vintern. Då bör man välja lokalt insamlad pollen eftersom det är den man kommer att utsättas för under säsongen. Fråga efter bipollen hos lokala biodlare eller i hälsokostbutiken.

Alexandra berättar att man under den här tillvänjningsperioden börjar med små smulor av pollen, några om dagen. Sedan ökar man dosen lite i taget till någon tesked per dag.

Propolis

Propolis har bakteriedödande effekt och kan användas i sår eller i en läkande salva. Tugga bitar av propolis mot halsont.

Propolis hoptryckta i kulor. Foto: Epukas/Wikimedia Commons

Prova att göra en vårdande bivaxsalva eller att använda honung för att läka sår, enligt Alexandras recept från Yles artikel.

Bivaxsalva

Salvan är enkel att göra och har bra effekt på torr hud, utslag, eksem och hudsprickor. Den här salvan innehåller propolistinktur med bakteriedödande egenskaper. Tinkturen kan man köpa hos en del biodlare och i hälsokostbutiker. Vissa kan dock vara allergiska mot propolis och då går det bra att utesluta både propolis och honung ur receptet.

Det här behövs

67 g bivax

3 dl ekologisk kallpressad olja, till exempel mandel- eller rypsolja

2 msk honung

1 tsk propolistinktur

Gör så här

Smula eller riv bivaxet i en bunke och ställ den i ett vattenbad så att vaxet smälter.

Häll i oljan och låt allt smälta ihop. Lyft ur bunken och rör med en visp. Rör hela tiden tills salvan börjar att stelna.

Rör då i propolistinkturen och honungen. Fortsätt att röra om tills salvan inte är genomskinlig längre, men ändå mjuk.

Flytta över salvan till burkar. Salvan håller ungefär ett år.

Bivaxsalva. Foto: Eva Sagerfors

Honungsplåster

Ta en bit linne- eller bomullstyg och smeta ut lite honung på tygbiten. Lägg det på såret och fäst med en gasbinda. Byt ”plåster” ett par gånger per dygn.

Använd färsk honung.

Timjansirap mot hosta

Sirapen lindrar hostan och löser slemmet. Allt som behövs för att göra den är färsk timjan och honung. Välj gärna en färsk honung som fortfarande är flytande.

Gör så här

Grovhacka timjan och varva den med honungen i en glasburk. Om honungen är flytande är det enkelt att bara hälla den över örterna.

Sätt på ett lock och låt burken stå i fyra veckor. Sila den sedan genom ett filter (bomull eller nylon) och häll upp i en mörk glasflaska. Förvara den svalt så håller den upp till ett år.

Ta en matsked mot hosta.

Vad är egentligen bivax, propolis och honung?

Alexandra De Paoli berättar i sin bok om varifrån bivax, propolis och honung kommer.

Bina producerar vaxet i körtlar på undersidan av bakkroppen. Uppskattningsvis kan ett bisamhälle producera ett-två kilo vax under en säsong. Vaxet ska skydda cellerna i vaxkakan, där drottningen lägger sina ägg och där honungen och pollenet förvaras.

Propolis består av harts från olika träd, saliv från biet och bivax. Hartsen är det klibbiga på barr- och lövträdens knoppar. Den innehåller bakteriedödande ämnen.

Honungen är mat för bina och deras larver, därifrån får de kolhydrater. Under april – september samlar bina nektar som de omvandlar till honung.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.