Alexandra De Paoli: Prova gamla knep för omtanke och kärleksmagi
Att smörja in händerna på ett barn eller en förälder kan ge en fin, nära stund. Äpple kan enligt gammal tro ha magisk effekt.


Genom tiderna har man använt olika knep för att hitta kärleken, till och med magi. Alexandra De Paoli har testat några. Hon ger också tips på kärleksfulla sätt att visa någon omtanke på – någon i familjen eller sig själv.

Kanske har du undrat varifrån växten kärleksört har fått sitt namn. C.F. Nyman som 1868 skrev "Utkast till svenska växternas naturhistoria II" förklarade att man spådde med hjälp den:

Och emedan växten mångenstädes på landet - olika i olika landsorter - begagnas till ett slags orakel i kärlekssaker, mest genom aktgifvande på den riktning i hvilken två under taket upphängda stånd växa, erhåller den (mest i södra Sverige?) det vackra namnet Kärleksört.

Örtterapeuten Alexandra De Paoli skriver för Yle att man ska titta när de två upphängda växterna torkar. Vrider de sig emot varandra så är kärleken besvarad, men vrider de sig ifrån varandra så får man se sig om efter någon annan.

Kärleksört, Sedum fabaria. Foto: Jerzy Opiola CC BY-SA 3.0

Även om knep som det här har använts sedan länge så får man ta dem med en nypa salt, precis som blombuketten under kudden på midsommarafton. Men visst kan det vara spännande att se om det skulle stämma?

Äppelknep

Ett äpple lär kunna knyta någon till sig, enligt gammal tro. Välj ett vackert äpple och lägg det i vänster armhåla under natten. Efter tre nätter är det dags att ge det till den älskade. Äter han då av äpplet så är han din för evigt, skriver Alexandra.

Dofter

Djuren kan använda dofter för att locka till sig en partner. Den tibetanska myskhjorten har en doft som ansetts kunna väcka attraktion. För att få tag i dessa körtlar jagade man hjorten.

Alexandra har ett alternativ som är helt vegetabiliskt. Dofterna i parfymen är afrodiserande och väcker glädje och eufori.

Eterisk olja från rosor ingår i Alexandras parfym med dragningskraft.

Parfym med dragningskraft

Det här behövs

2 dr bergamott
2 dr apelsin
2 dr ros absolut
2 dr jasmin absolut
2 dr patchouli
2 dr vanilj
2 dr myrra
5 dr sandelträ
5 dr muskatellsalvia
30 ml druvkärnolja

Gör så här

Blanda allt i en glasflaska och skaka om ordentligt. Det räcker med en droppe av parfymen eftersom dofter fungerar bäst när man knapp känner dem, berättar Alexandra.

Enbart eterisk olja ska inte smörjas direkt på huden eftersom det kan ge hudskador.

Alexandra ger också några tänkvärda ord från en bok om kärleksmagi:

Genom att binda någon till dig med magi binder du först och främst dig själv.

Kärleksfull omtanke

Utan att ta till magi kan vi visa omtanke om någon vi tycker om: en käresta, ett barn, en förälder eller oss själva. Erbjud att göra iordning ett varmt fotbad, kanske med lugn och vacker musik till.

Ta fram en salva som passar för händerna, kanske en du gjort själv. Salvor på bivax både läker och skyddar huden. Erbjud att smörja in personens händer med salvan. Det kan bli en fin och själsligt nära stund. Kanske behövs det också ett öra som kan lyssna, utan att döma.

Om personen vill så smörj även fötterna efter fotbadet.

Fötter och själ mår gott av lite omsorg.

Te till en arg dam

Har du en kvinna i din närhet som lätt tappar humöret så kan Alexandras "Te för arga damer" vara en passande gåva.

Teblandningen innehåller olika örter som påverkar hormonerna och därför kan få humöret att vända. Daggkåpa har länge använts vid olika kvinnobesvär, humlekottar kan hjälpa vid hormonrelaterade humörsvängningar, och citronmeliss gör gott när man känner sig olustig. Johannesört hjälper mot lätt nedstämdhet och är bra mot övergångsbesvär och pms, men den kan påverka hormonbaserade preventivmedel, så utelämna johannesörten om sådant används.

Obs! Om damens humör inte är hormonrelaterat så har téet möjligen den påverkan att en omsorgsfull gest i form av en kopp te kan värma själsligen.

Te på daggkåpa hjälper vid kvinnobesvär. Foto: Eva Sagerfors

Det här behövs

Daggkåpa

Humlekottar

Citronmeliss

Johannesört

Gör så här

Blanda lika delar av de torra örterna. Ta två teskedar av blandningen till en kopp hett vatten. Låt det dra i fem minuter.

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.