Alexandra De Paoli: Groddar piggar upp
Klassiska mungbönsgroddar i gott sällskap på rågbröd. Foto: Eva Sagerfors


Groddar piggar upp både för att de ser tilltalande ut och med all sin näring. Som grodd är en växt allra nyttigast. Det finns många frön som passar att grodda, och det är också enkelt att lyckas med dem.

– Ett frö är verkligen något förunderligt. Trots att det är så litet har det förutsättningar att bli en stor planta som ger massor av frukt, eller ett helt träd, säger Alexandra De Paoli, örtterapeut i en artikel för Yle.

Alfalfagrodden är kanske den vanligaste grodden. Den innehåller mycket vitaminer; hela B-vitaminkomplexet, vitaminerna C, D, E och K. Dessutom finns här kalcium, järn, kalium, zink och fibrer. På ett enkelt sätt får kroppen näring, energi och viktiga enzymer.

Våga prova andra groddar

Den är ett bra exempel på hur full av nyttigheter groddarna kan vara. Men Alexandra tipsar om att våga prova groddar utöver de vanligaste; alfalfa och mungbönorna. Några exempel är de goda broccoligroddarna, de currysmakande groddarna från bockhornsklöverfrö eller lökgroddar, som har en skarp och frisk smak.

Vill man ha snygga groddar så använder man rödbetsfrön, som ger vackert röda groddar.

Man kan göra groddar i en glasburk, i en groddlåda eller på ett fat. Det tar några dagar innan groddarna är färdiga, men det enda som krävs är att skölja dem i vatten ett par gånger per dag.

Klara att ätas! Foto: Eva Sagerfors

Enkelt att grodda

Gör så här

I burk: Du behöver en glasburk, en silduk eller tunn kökshandduk och en kraftig gummisnodd att hålla tyget på plats med.

- Blötlägg fröna över natten i burken. Sila bort vattnet genom silduken. Ställ burken upp och ned i diskstället så att vattnet droppar ur ordentligt.

- Låt burken stå på diskbänken, men inte i direkt solljus.

- Två gånger per dag ska groddarna sköljas och sedan rinna av.

- Det tar ungefär 3-5 dagar innan groddarna är färdiga. Låt dem stå i kylen och skölj dem en gång per dag. Groddarna håller i ca tre dagar.

I groddlåda: En groddlåda kan bestå av flera brickor. Det gör det enkelt att samtidigt grodda olika sorter och i olika stadier.

- Strö ut frön på brickorna och häll på vatten. Låt brickorna stå i rumstemperatur, men undvik direkt solljus.

- Skölj fröna några gånger varje dag tills de är klara. Det tar mellan tre och fem dagar.

- Förvara groddarna i kylen. Men ta fram dem och skölj dem en gång per dag. De håller ungefär tre dagar.

Tips på frön till groddning

Alfalfa

Bockhornsklöver

Broccoli

Gröna linser

Kikärter

Lök

Mungbönor

Rädisa

Rödbeta

Solros

Alexandra De Paoli. Foto: Eva Sagerfors

Alexandra De Paoli är utbildad örtterapeut och journalist, men har lärt sig om växters effekter på kroppen sedan 7-årsåldern. Sedan 2005 medverkar hon som örtexpert i livsstilsprogrammet Strömsö. Förutom de kunskaper hon har genom egen erfarenhet studerar hon tillgänglig forskning om örter och deras verksamma substanser. Genom sitt arbete vill hon inspirera fler att prova läkeväxter som komplement till annan medicin.