Aktivist som stoppade flygplan kommer att åtalas
Den 21-åriga Elin Ersson som stoppade ett flygplan från att lyfta i somras kommer att åtalas. Foto: privat


Kvinnan som försökte stoppa en man från att utvisas i somras begick ett brott och kommer nu att åtalas. Hon ska nu delges misstanke om brott och åklagaren hoppas snart väcka åtal, rapporterar SVT Nyheter.

Det var i slutet av juli som 21-åriga aktivisten Elin Ersson ställde sig upp på ett flygplan i Landvetter för att stoppa en utvisning av en afghansk man.

Hon hade för avsikt att stoppa utvisningen av en 26-årig man. Han var dock inte ombord. I stället hindrade hon en man i 50-årsåldern från att utvisas. Det visade sig senare att mannen är dömd för misshandel i Sverige och har suttit i fängelse.

En förundersökning inleddes mot kvinnan gällande misstänkt brott mot luftfartslagen. Åklagaren uppger nu att polisutredningen visar att det faktiskt rör sig om ett brott.

– Det står alldeles klart att objektivt sett finns det ett brott som är begånget, säger åklagare James von Reis, till SVT.

Den misstänkte kvinnan kommer att förhöras. Åklagaren säger att man vill höra hennes inställning och vilken förklaring hon har gällande händelsen.

Den som bryter mot luftfartslagen kan få böter eller fängelse i högst sex månader.

Det är halvtidsuppträdande i matchen – den lilla flickan stjäl showen

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?