90 räddningsteam jobbar sida vid sida i Sendai
Förstörda hus i Watari, Miyagi, den 12 mars 2011. (Foto: Jiji Press/ AFP)


Rapporterna från Japan fortsätter att strömma in. Antalet döda har passerat 1500 och det ryktas om att en hel by har utplånats i det värst drabbade området.  Det är fortfarande svårt att avgöra naturkatastrofens omfattning. Läkare Utan Gränser har skickat två team till platsen för att undersöka vilka insatser som är aktuella.

Läkare Utan Gränser har nu två team på plats i det hårt drabbade området Sendai i nordöstra Japan, meddelar de i ett pressmeddelande. Organisationens akutkoordinator Mikiko Dotsu berättar:

– Hus och byggnader har helt förstörts. Lokalbefolkningen säger att det mesta av vattnet sjunkit undan, men det är fortfarande mycket höga nivåer.

Tillsammans med japansk räddningspersonal jobbar nu organisationens team på ett evakueringscenter i staden. Runt 100 nödställda  har kommit dit.

Enligt Dotsu finns det för närvarande 90 räddningsteam i området. Hon säger i pressmeddelandet att de befintliga sjukhusen har kapacitet att ta hand om de behövande.

– Just nu är de största behoven inte medicinska, utan människor behöver tillgång till mat, vatten, filtar och tak över huvudet.

Man kommer att fortsätta att utvärdera hjälpbehoven under söndagen.

Läkarteamen tog sig till de värst drabbade områdena i Nordöstra Japan via helikopter, eftersom vägarna är oframkomliga och översvämmade.

Inga svenska läkare ingår i organisationens team som är i Japan.