9 steg till att bli av med Candida på naturlig väg


Candida är orsaken till att jag är verksam inom hälsovården. Det låter kanske som ett vackert ord men i själva verket är det en överväxt av jäst i kroppen.

Enligt Mirriam-Websters uppslagsverk definieras Candida som "någon av släkten av parasitiska svampar som liknar jäst, uppträder speciellt i munnen, vagina och tarmkanalen där de vanligtvis är godartade men kan bli patogena, de har grupperats med de imperfekta svamparna men placeras nu ofta med ascomyceten; speciellt: en (C. albicans) som orsakar torsk".

När du rensar ut Candidan från din kropp, kommer du att känna att din energi ökar, ditt sinne blir klarare, begären minskar och det allmänna välbefinnandet förbättras dramatiskt.

Mina symptom på Candida var klassiska: Jag var trött hela tiden; jag hade ständigt gaser och uppblåsthet; jag hade vaginala svampinfektioner varje månad; mina leder och muskler värkte; jag hade sådan hjärndimma att om jag inte skrev ner saker kom jag aldrig ihåg dem; jag var deprimerad, och mitt sockerbegär var så starkt att jag kunde gå upp mitt i natten och åka till affären för att få något sött att äta. Senare fick jag veta att Candida lever på socker och att det var den som orsakade dessa intensiva begär.

Om du får anfall av sockerbegär eller hjärndimma, stanna upp och ändra din livsstil.

När jag klagade över mina symptom för en vän som höll på att utbilda sig till näringsfysiolog sa hon att det måste vara Candida. Jag hade aldrig hört talas om det då men vet nu att det påverkar en stor del av befolkningen, både män och kvinnor.

Det skrämmande med Candida är att den producerar många mykotoxiner. Mykotoxiner är giftiga ämnen som skadar kroppen. Dessa mykotoxiner kan utlösa många degenerativa sjukdomar såsom cancer, hjärtsjukdomar, artrit, autoimmuna sjukdomar, kroniskt trötthetssyndrom, multipel skleros, reumatoid artrit med mera.

Om du känner igen några av symtomen ovan finns det ett frågeformulär som utvecklats av Dr. William G. Crook som kan hittas online. Det är en förkortad version av ett mer omfattande frågeformulär, och beroende på dina poäng kan du avgöra om du har jästrelaterade hälsoproblem.

Här är några enkla rekommendationer om du har Candida:

1. Undvik eller minimera antibiotika, steroider, immundämpande läkemedel och orala preventivmedel (endast efter att ha rådfrågat din vårdgivare). Dessa läkemedel utgör den perfekta miljön för att Candida ska frodas.

2. Rena ditt system med örter som motverkar svamp, såsom Mjölon (Uva Ursi), vitlökskapslar, Kaprylsyra, grapefruktkärnextrakt med mera. Det finns speciella medel du kan köpa på hälsokostaffärer som innehåller dessa örter plus många fler.

3. Återupprätta en god bakterieflora med probiotika (bra bakterier som acidophilus och bifidus). Det är bäst att ta probiotika som tillskott eftersom du då kan få en mycket starkare terapeutisk dos. För att bekämpa varje jästorganism man har behövs ungefär en miljon goda bakterier, så det är viktigt att ta tillskott varje dag.

4. Öka fiberintaget (linfrö är en utmärkt fiberkälla.) Det hjälper till att absorbera och rensa ut Candida-toxiner. Det krävs trettio till fyrtio gram fiber per dag.

5. Lägg om till en kost som inte främjar tillväxt av Candida. Uteslut socker och sötningsmedel, inklusive frukt, fruktjuicer, kolhydrater och mejeriprodukter. Utelsut all jäst och möglig mat inklusive alkohol, sojasås, ättika, svamp och jordnötter. Ta bort alla former av alkohol. Ät mycket grönsaker och magra proteiner. Det här är nödvändigt för att svälta ut Candidan tills du blir av med den.

Drick minst två matskedar (2 msk) vatten per kilo kroppsvikt.

6. Drick mycket rent vatten: minst två matskedar vatten per kilo kroppsvikt. (För en person på 60 kg skulle det innebära ca 1,7 liter vatten eller ca 7 stora glas.)

7. Förbättra matsmältningen genom att äta mer råkost, tugga grundligt och ta tillskott av matsmältningsenzymer till varje måltid.

8. Förbättra immunförsvaret genom att stimulera lymfflödet med hjälp av träning och djupandning.

9. Gör ditt liv mer stressfritt, eftersom stress verkar förvärra Candida. Promenader, yoga, meditation, djup andning ... alla dessa saker kan hjälpa.

När du rensar ut Candidan från din kropp, kommer du att känna att din energi ökar, ditt sinne blir klarare, begären minskar och det allmänna välbefinnandet förbättras dramatiskt. Men kom ihåg att innan du mår bättre kommer du troligtvis uppleva symtom såsom huvudvärk, humörsvängningar, hudutlsag, ett större sömnbehov och så vidare. Innan du renar din kropp är det också bra att kontakta en kvalificerad hälsorådgivare.

Se på mitt exempel; jag blev av med Candida för fem år sedan och det har inte kommit tillbaka sedan dess. Och jag känner mig friskare och lyckligare nu när jag är i fyrtioårsåldern än jag gjorde när jag var 20 och 30 år.

Om du får anfall av sockerbegär eller hjärndimma, stanna upp och ändra din livsstil. Kontrollera ditt intag av sötsaker, dina stressnivåer och se till att du tar probiotika regelbundet. Var vaksam på Candidasymtomen så att du kan genomföra livsstilsförändringar som håller kroppen på rätt spår.

Artikeln är översatt från engelska och ursprungligen publicerad på www.NaturallySavvy.com