80 partitjänstemän gripna för korruption i Peking på fyra månader
Paramilitär kinesisk polis står på vakt under Kinesiska folkets politiskt rådgivande konferens i Folkets stora sal i Peking, den 3 mars 2015. (Foto: Fred Dufour/AFP/Getty Images)


De första fyra månaderna av 2015 har kommunistpartiets antikorruptionsmyndighet i Kinas huvudstad utrett 80 partitjänstemän för ”brott mot partidisciplinen”. Tre fjärdedelar av dem har åtalats.

Den 10 maj meddelade Pekingavdelningen av kommissionen för disciplininspektion – partiets fruktade interna utredningsorgan, som används i den nuvarande antikorruptionskampanjen – via sin officiella tidning att man anställer ”specialinspektörer” för att utföra både offentliga och hemliga utredningar av Pekings befattningshavare.

Anklagelsen mot de partitjänstemän som gripits i år – ”brott mot partidisciplinen” – är det typiska kodordet för olika former av korruption, som exempelvis mutor, men kan även innefatta att man har gått till prostituerade och liknande.

Wang Haisheng, chef för statliga telekomjätten China Telecom, råkade ut för partidisciplinen när han använde offentliga medel för att hyra massöser och vid åtminstone ett tillfälle en prostituerad, rapporterade kinesiska nyhetsmediet Sina den 7 maj. Wang fick sparken och uteslöts ur kommunistpartiet.

Samma dag rapporterade den kinesiska tidskriften Caixin att partitjänstemannen och före detta bankdirektören Qiao Rui fördes bort av disciplininspektörer förra månaden.

Qiao genomgick ”shuanggui”, en ljusskygg utomrättslig process som kommissionen för disciplininspektion använder när de utreder och förhör misstänkta. Den kinesiska termen syftar på att den misstänkte partitjänstemannen hålls i förvar på en viss plats, på obestämd tid, medan utredningen pågår. I vissa fall har de som utsätts för shuanggui torterats och till och med dödats i försöken att få fram information och bekännelser.