80-årig kvinna har ätit stenar i 70 år


 Det finns en mystisk gammal dam som bor i en liten by i Guofu, som ligger i Qijiangdistriktet i staden Chongqing i Kina. Kvinnan är nästan 80 år. De senaste 70 åren har hon ätit småstenar varje dag och verkar vara friskare än de andra byborna i hennes ålder.

Enligt TV programmet ”Att närma sig vetenskapen” är Darong en helt vanlig by i området. Men eftersom den här mystiska damen, Luo Kairong, bor där så har den avskilt belägna byn blivit berömd.

En bybo sade: ”Hon är mycket frisk. Vi har aldrig sett henne sjuk. Hon är skicklig på många saker. Hon kan bära saker på åkern på vintern och hugga ved med sina bara fötter.” 

Vad vi förstår har Luo har ätit småstenar i mer än 70 år och en gång åt hon upp halva väggen. Utseendemässigt ser hon ut som vilken annan äldre bonde som helst. Det finns ingen större skillnad. 

Luo säger att hon är noggrann med vilka stenar hon äter. Hon äter aldrig ”mjuka” stenar. Hennes favorit är de hårda gröna sandstenarna som hon samlar från bergen. Enligt henne smakar de hårda stenare bättre. Hon äter stenar på samma sätt som en vanlig människa mumsar på jordnötter.

När hon ser våra tveksamma ansiktsutryck kommer hon med en röd tygväska inifrån huset och stoppar en handfull med grus i munnen.

Luo äter nonstop dessa stenar och tuggar dem med stort välbehag. Att se är att tro. Men det är ändå svårt att tro att en 80-årig dam kan äta så många småstenar.

Luo berättade för oss att hennes tänder slits ut av stenarna. Hon har fått byta ut tandprotesen tre gånger.

Men hur kan en gammal människa svälja en sten som är så äcklig och hård utan att kvävas eller bli sjuk? Experter säger att orsaken till det kan vara att Luo har ätit jord sen tidig barndom.

Enligt Luo föddes hon in i en mycket fattig familj. Hon hade många syskon i familjen och familjens ekonomiska situation var mycket dålig. När hon var två eller tre år kunde hon knappt gå. Hon kröp på marken. Eftersom hon inte fick tillräckligt med mat eller näring började hon att äta jord. När hon gifte sig och flyttade till Qijiang tyckte hon att jorden inte smakade bra så hon började äta stenar i stället. Sedan dess har hon ätit stenar dagligen i 50 år. Under den här perioden har Luo försökt bryta sin vana utan att lyckas.

Luo sade att hon inte kan sluta äta stenar eftersom hon är van vid det. Hon känner sig konstig om hon inte äter stenar varje dag.