70 personer matförgiftade av klenbuterol
En gris från en lantgård i Anhuiprovisen där 300 grisar fick en mystisk sjukdom förra året och dog. Först slutade de att äta, sedan fick de feber, började blöda och dog. (Foto: China out Getty out/ AFP)


I Jiaxing i Zhejiangprovinsen har 70 personer anställda vid ett och samma företag förgiftats av ämnet klenbuterol. Man har spårat det hela till en maträtt med fläsk i som serverades i företagets lunchrestaurang.

En läkare som ville förbli anonym bekräftade för Epoch Times att patienterna hade liknande symptom: hjärtklappning, illamående, kräkningar, yrsel, andnöd, oro, skakningar och svaghetskänsla.

Läkaren sade:
– Somliga patienter togs in på olika sjukhus. Mer än 20 patienter förgiftades allvarligt. De flesta patienterna har lämnat sjukhuset nu. De som var i ett allvarligt tillstånd är stabiliserade, men det återstår att se vad det kan bli för långsiktiga effekter.

Läkaren sade att klenbuterol huvudsakligen används mot astma. Det ökar hastigheten på nerbrytningen av fett när den används i svinfoder och ökar andelen magert kött och muskelkött hos grisarna. Det är värmetåligt och bryts inte ner förrän det hettats upp till 172 grader. Därmed försvinner det inte nödvändigtvis vid tillagning och lagras i kroppen hos den som äter köttet. På lång sikt kan det leda till elakartade tumörer och utgör särskild fara för personer med högt blodtryck eller diabetes. Om man får i sig mycket av medlet kan man drabbas av livshotande förgiftning.

Läkaren nämnde även att en av hans släktingar äger ett svinfoderföretag och att han därmed var insatt i hur det fungerade i den branschen.

Klenbuterol snabbar inte bara upp tillväxten utan ger även kött som kan säljas till högre pris. Tillväxthormon förekommer också. Giftiga ämnen som arsenik har också använts för att få köttet att se rödare och blankare ut. Somliga söver till och med grisarna med lugnande medel eller sömnmedel. Långvarig konsumtion av kött som framställts på detta vis kan leda till en mängd sjukdomar och även utvecklingsstörningar.

– Det är inte realistiskt
att vänta sig att allmänheten ska vara uppmärksam på sånt här. Det måste finnas övervakningsmekanismer från regeringens sida. Deras reaktion har dock alltid varit densamma, de säger att fallet undersöks och att åtgärder ska vidtas, men i slutändan sker inget. De som begår dessa brott har inget att frukta. Det verkar som om det förekommer samarbete mellan myndigheterna och affärsmännen, sade läkaren.

Enligt ofullständiga uppgifter har det skett minst 18 fall av matförgiftning av klenbuterol sedan 1998 i Kina. Mer än 1700 personer har förgiftats och minst en har dött.

Mellan den 8 och 18 oktober bekräftades tre fall av klenbuterolförgiftning genom fläsk i Guangdongprovinsen.

Läkaren sade att han fann alla den senaste tidens förgiftningsfall med melamin och andra livsmedelssäkerhetsproblem oroväckande.

Fotnot: Klenbuterol används även som dopningsmedel vid muskelbyggande.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/china/china-outbreak–clenbuterol-foo