70 personer förgiftade av klenbuterol
Lantbrukare lämnar grisar till ett slakteri i Guangzhou i södra Kina. Klenbuterolförgiftningen misstänks ha skett när de drabbade åt grisfötter. Ämnet används illegalt för att göra köttet magert. (AFP)


Ännu ett fall av matförgiftning i Kina avslöjades förra veckan, enligt Guangzhous livsmedelssäkerhetskontor. Sedan den 17 januari har omkring 70 personer förgiftats av klenbuterol efter att ha ätit grisfötter.

Klenbuterol används som medicin mot andningsrelaterade problem som astma hos både människor och hästar. Det är förbjudet att använda i djurfoder. Trots detta förekommer det utbrett att man ger det till grisar för att deras kött ska bli magert. Troligen ansamlas ämnet i djurets inre organ, som levern.

Enligt hongkongbaserade Mingpao News sade patienterna att de grisfötter de ätit sålts på flera lokala marknader. Testresultat från Tianhedistriktets hälsobyrå i Guangzhou visade att grisköttet innehöll såpass mycket klenbuterol att det översteg gränsvärdet. De flesta patienterna har nu skrivits ut från sjukhuset och mår bättre.

Regimens språkrör sade att det förgiftade köttet kom från flera län i Hunanprovinsen i centrala Kina. För närvarande har distributören av fläsk i Guangzhou stramat upp sina inspektionsrutiner.

Klenbuterolförgiftning är vanligt i Kina. I september 2006 förgiftades över 300 personer i Shanghai.

http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/12548/