70 år sedan andra världskrigets utbrott
Ryssland premiärminister Vladimir Putin och Polens premiärminister Donald Tusk deltar vid en presskonferens efter mötet i Gdansk den 1 september på dagen 70 år efter andra världskrigets utbrott.(AFP PHOTO/WOJTEK RADWANSKI)


Idag för 70 år sedan inleddes andra världskriget.  Kriget kom att förändra hela världen, på alla nivåer från de högsta maktpositionerna till den enskilda människans öde. Till minne av dagen träffades stats- och regeringschefer på Westerplatte utanför Gdansk. Polackerna var besvikna över att ingen amerikansk minister valde att delta.

Det var tidigt på morgonen den 1 september 1939 som Tyskland invaderade Polen. Två dagar senare förklarade Frankrike och Storbritannien krig mot Tyskland. Kriget kom att vara till den 2 september 1945 då Japan kapitulerade efter atombombningen av Hiroshima och Nagasaki.

I kriget fick Polen betala det högsta priset, sett till befolkningens storlek, med sex miljoner döda. Huvudstaden Warszawa blev i stort sett helt sönderbombad.

Förutom Tyskland som överföll Polen invaderade även Sovjetunionen landet och de delade Polen mellan sig. Dessa båda ländernas högsta representanter Vladimir Putin och förbundskansler Angela Merkel var på plats i Westerplatte, den plats där de första skotten avlossades vid krigsutbrottet. Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt talade i egenskap av EU-ordförande.

Enligt SVT ska Merkel, innan hon reste till Polen, ha sagt till tysk TV:

– Tyskland attackerade Polen, Tyskland startade andra världskriget. Vi orsakade ett oändligt lidande i världen. 60 miljoner döda blev följden.

Stats- och regeringschefer samlades för att minnas krigsutbrottet. Den amerikanska regeringen företräddes av William Perry, försvarsminister under Bill Clinton. Polackerna hade hoppats att vicepresidenten Joe Biden eller utrikesminister Hillary Clinton skulle närvara, om inte president Obama själv kunde komma, skriver SVT.

Inte heller Frankrikes ledare Nicolas Sarkozy eller Storbritanniens Gordon Brown fanns på plats. De hade skicka tregeringschef Fillon och utrikesminister David Milliband att närvara vid ceremonin.

Den där dagen för 70 år sedan finns för evigt inristat i polacken Stanislaw Dabrowskis (namnet är fingerat) minne. Han bodde då i Grodno i östra Polen. Byn var belägen vid gränsen till Ryssland och idag bor han i en mellansvensk stad. Trots att många år har gått sedan kriget bär han fortfarande på rädslor, för att ge sig till känna och berätta vad som hände. Han var bara tretton år gammal den där dagen men han minns det som igår:

– Jag var så ung men jag minns att tyskarna kom först till byn, dagen efter kom ryssarna, och de festade tillsammans. Sedan hände allt snabbt, vi hamnade mitt i striden mellan ryssar och tyskar. Jag gick med i motståndsrörelsen, vi gjorde motstånd mot både ryssarna och tyskarna. Ryssarna var värst.

– Byn delades och jag hamnade på den ryska sidan. Senare vill de skicka oss polacker till Sibirien med tåg men tyskarna bombade tåget.

Stanislaw berättar att det var hemska år som följde men till slut lyckades han fly i kolbåt till Sverige. Resan tog tre dagar och det var ett under att han överlevde, berättar han.

– Man kan säga att kriget förstörde mitt liv, jag fick aldrig uppleva någon ungdom och hela min familj splittrades.