70 000 uppsägningar aviseras i USA
Stormmoln hänger i luften över Quinn Co. Caterpillar i januari 2009 i City of Industry, Kalifornien. Caterpillars har planer på att skära ner 20 000 arbetstillfällen. (Foto: David McNew / Getty Images)


En ny omgång av uppsägningar greppade nyligen tag i Wall Street när företagen aviserade nedskärningar med 70 000 arbetstillfällen mitt i andra omgången av fjärde kvartalets dystra intäktsrapporter.

Trots resultaten rapporterade börsen om nyheter på befintliga husförsäljningar som gått bättre än väntat, aff’ärsöverenskommelser inom läkemedelssektorn och att Barclays inte hade behov av att skaffa ytterligare kapital, ett tecken på att banksektorn snart kan se en viss återhämtning.

Europeiska företag startade med en rad dåliga nyheter innan USA-börsen öppnade. Holländska försäkringsjätten ING Group N.V. meddelade neskärningar med 7000 arbetstillfällen och avskedade sin VD. Corus, en stor europeisk ståltillverkare skär ner med 3500 anställningar och den nederländska tillverkaren av elektronik, Philips, skär ner 6000 arbetstillfällen och raportterade om sin första kvartalsförlust på sex år.

Caterpillar Inc., världens största tillverkare av tung utrustning och ledande företag inom industri och byggsektor, prognostiserade sin ekonomiska tillväxt till noll procent för 2009 och sade att de skulle avskeda 20 000 anställda under de kommande månaderna. Prognoserna ger en mörk bild för 2009 trots president Barack Obamas krav på infrastrukturella utgifter.

– Vi åkte på en dubbel blåsning under fjärde kvartalet då viktiga industrier drabbades av en snabbt försämrad global ekonomi och sjunkande råvarupriser, sade Caterpillars VD Jim Owens i ett uttalande.

I teknologisektorn rapporterade chiptillverkaren Texas Instruments en vinst på 107 miljoner dollar men att den skulle göra sig av med 3400 anställda eller 12 procent av den totala arbetskraften för att komma till rätta med färre beställningar.

Företaget sade att nedbromsningen i försäljning av mobiltelefoner har minskat deras helårsprojektering. Företaget räknar med en förlust på 11 cent per aktie för första kvartalet.

Telecomjätten Sprint Nextel Corp. meddelade att man skulle säga upp 8000 anställda globalt. Det Kansas-baserade företaget är landets tredje största försörjare av trådlösa tjänster men har nyligen fått kämpa emot sina större konkurrenter Verizon Communications och AT & T Inc.

I måndags stängde återförsäljaren Home Depot Inc. sin verksamhet på grund av sänkt konsumtion och aviserade avskaffande av 7000 arbetstillfällen. Bolaget sade att det också planerade att minska investeringar med cirka 45 procent. Home Depot aktie steg nästan fem procent i måndagens handel.

Hur många fler rundor med personalminskningar kommer vi att få se? Mycket beror på ekonomin och hur snabbt president Obamas stimulanspaket börjar verka.

– Det finns hopp om att vi närmar oss botten av detta, berättade Bill Kreher, en analytiker på Edward Jones till Bloomberg News.

– Ju snabbare vi når botten, desto fortare kommer vi till återhämtning.

Översatt från engelska: http://en.epochtimes.com/n2/content/view/10976/