70 000 taxibilar i Peking har övervakningsutrustning
För närvarande är 70 000 taxibilar i Peking utrustade med en "mikroövervakare". Den är kopplad till ett GPS-system via satellit. (Foto: Getty Images)


Dold övervakningsutrustning som kan sända passagerares samtal via satellit har installerats i 70 000 taxibilar i Peking, enligt taxiförare och branschföreträdare. Kritik har framförts att detta kränker den personliga integriteten och somliga menar att  åtgärden är kopplat till det kommande nationaldagsfirandet.

Installationen av övervakningsutrustning i taxibilar började redan inför Peking-OS. Myndigheterna hävdade att det var för att skydda förarna.

Zhao, som kör taxi i Peking, förklarade för Epoch Times att det tidigare systemet för övervakning av taxibilar bara var en analog signalgenerator som kunde skicka en signal till växeln om man tryckte på en knapp.

Men nu har myndigheterna i Peking installerat ett nytt system.

– Jag motsätter mig inte något om det är för att öka säkerheten, men om det handlar om att smyglyssna på passagerare tycker jag det är olämpligt. Folk i andra änden kan höra vad passagerarna säger så snart jag håller in knappen.

Wang, en annan taxiförare i Peking, sade att systemet har satts in i alla nya taxibilar.

– De använder systemet för att övervaka folk som de tror bryter mot lagen, sade han.

Via det här systemet kan myndigheterna lokalisera en taxi med hjälp av satellit. Tillverkaren av det nya systemet sade att övervakningen kan slås på via fjärrstyrning, utan att föraren vet om det. Den kan även användas med hjälp av fjärrstyrning till att stänga av hela bilen.

Wu, som är bosatt i Peking kände inte till övervakningen.

– Jag är rädd för att vi inte har något privatliv längre, var hennes kommentar.

Peng Dingding, en frilansskribent i Peking, anser att det finns juridiska faktorer att beakta. När en passagerare betalat taxiföraren blir taxin en privat plats, förklarade han. Det är ungefär som när man betalar för ett hotellrum, rummet blir en privat plats under tiden man bor där.

Peng sade att myndigheterna kan övervaka en taxiförares konversation om föraren samtycker. Att övervaka en passagerares konversation är dock en kränkning av dennes rättigheter.

Somliga betraktar frågan utifrån regimens oro att man inte ska ha kontroll över Peking under partiets nationaldagsfirande den 1 oktober. Peking håller på att befästas som om man förberedde sig för att möta en fiende.

Wu sade att hon sett polisen bära gevär med bajonetter och specialpolis och militär patrullerar många korsningar.

– Det här gör folk nervösa. Jag förstår inte hur säkerhetsåtgärder kan leda till det här, sade hon.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/23019/