70 000 kinesiska soldater till Tibet
Invånare betraktar kinesiska soldater som patrullerar i den autonoma tibetanska prefekturen Ganzi i Sichuanprovinsen, den 23 mars 2008. (Teh Eng Koon/AFP/Getty Images)


Enligt Hongkongmedia skickades 70 000 kinesiska soldater till Tibet den 10 mars, femtioårsdagen av det tibetanska upproret 1959. Det kinesiska kommunistpartiet har förstärkt sin närvaro i och kring Tibet. Utländska reportrar och turister har nekats tillträde till området

Cai Yongmei, redaktör för Hongkongbaserade tidskriften Open Magazine, som intervjuade Dalai Lama 2004, fördömer kinesiska kommunistpartiets militära kontroll över Tibet. Hon menar att man återigen trampar på det tibetanska folkets rättigheter. 

Utländska reportrar och turister hindras från att komma in i hela området, enligt Cai. Hon menar att detta inte är någon ”befrielse” utan en fullskalig militär ockupation.

– Om man verkligen befriar tibetanerna skulle de stödja och säga att man är bra. Varför behöver man skicka så många soldater för att omringa området? Tibetanerna har inte rätt att säga någonting. De är nu en förtryckt och förföljd nationalitet, sade Cai.

Cai sade att tibetanerna uttryckt sitt missnöje med hur kommunistpartiet förstör deras kultur. Hon anser att kommunistpartiets ockupation av Tibet är grymmare än Japans invasion av Kina på 30-talet.

Under det kinesisk-japanska kriget bevarades trots allt Kinas traditionella kultur, men under kulturrevolutionen förstördes nästan alla tibetanska tempel, påpekade Cai. Dessutom tvingades munkar och nunnor att leva ett sekulärt liv.

Cai menar att det tibetanska folket borde motsätta sig förföljelsen, förtrycket och aggressionen och förena sig med Kinas prodemokratiska krafter. Hon sade att Tibetfrågan aldrig kommer lösas under ett diktatoriskt enpartisystem.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/13817/