65-årig kvinna utsattes för ”omänsklig tortyr” i kinesiskt fängelse
En iscensättning av tortyrmetoden att lindas in i förseglingstejp. Foto: Minghui.org


En 65-årig kvinna i Kina dömdes till fem års fängelse för att hon, liksom miljontals andra kineser, övar en form av meditation. Hon berättar att hon utsattes för ”omänsklig tortyr” i fängelset.

Sun Zhuoying fick fem års fängelse i maj 2011, efter att ha hängt upp ett plakat med kritik mot den kinesiska regimens förföljelse av den traditionella meditationsmetoden falungong, rapporterar minghui.org som bevakar förföljelsen i Kina.

1999 inledde det kinesiska kommunistpartiet förföljelsen mot falungong (även benämnt Falun Dafa). Falungong-utövare utsätts rutinmässigt för godtyckliga gripanden och trakasserier, de förlorar sina jobb, torteras och mister livet i partitjänstemännens händer. Utredningar visar att falungong-utövare även dödas för sina inre organs skull; organ som säljs i Kinas transplantationsindustri. Så många som 1,5 miljoner organtransplantationer har genomförts i Kina sedan år 2000 – de flesta av dem med organ som stulits från falungong-utövare, men även från andra samvetsfångar, står det i rapporten. 

Sun har beskrivit sina upplevelser i en lång dokumentation. Hon tvingades bland annat att stå upp 18 timmar om dagen, hon blev slagen i huvudet ”med tunga föremål” tills hon svimmade, och hon utsattes också för ovanliga tortyrmetoder. Bland annat blev hon på fångvaktarnas befallning helt inlindad i tejp av andra fångar.

”De tvingade mig att sova på en träskiva och lindade in mig i tejp. De band ihop mina händer och fötter med kroppen innan de lindade in mina fötter och ben separat. Jag kunde inte röra på mig ens litegrann,” berättade hon.

Hon sade också att fångvaktarna tvingade henne att skriva ett falskt uttalande i vilket hon ”erkände” sitt brott. Efteråt begärde hon att uttalandet skulle annulleras, varpå hon sattes i isoleringscell.

"De torterade mig så allvarligt att jag ofta var i ett kritiskt tillstånd. De tog mig till Shanghais fängelsesjukhus varannan månad. En gång förlorade jag medvetandet på sjukhuset efter en kraftig blödning i magen,” sade Sun enligt rapporten.

Hon beskrev även olika former av psykisk tortyr.

"Jag tvingades också att sitta i sängen till midnatt varje dag innan jag tilläts sova. När mina övervakare såg att jag blev sömnig gav de mig våldsamma slag och hällde kallt vatten i min nacke,” sade hon. ”Mitt i vintern drog de undan min filt var femtonde minut på natten.”

Sun återvände hem i maj 2016.

Enligt Amnesty Internaitonal och andra människorättsorganisationer har den kinesiska regimen genomfört godtyckliga massarresteringar, skenrättegångar och andra människorättskränkningar i samband med förföljelsen.