610-byrån hemligare men fortfarande aktiv
610-byrån styr förföljelsen både i och utanför Kina. Vid en stillsam Falun Gong-protest i Hongkong 2002 mot Jiang Zemins order om att "Döda utan pardon" pressades den lokala polisen att gripa 16 personer. (Foto: Clearwisom)


Den 10 juni 1999 bildade Kinas dåvarande president Jiang Zemin en hemlig säkerhetsorganisation riktat mot Falun Gong, allmänt benämnd 610-byrån. Kinas kommunistparti har sedan flera år en ny ledare men 610-byrån är enligt Epoch Times källor fortfarande verksam.

Enligt WOIPFG (Världsorganisationen för undersökning av förföljelsen av Falun Gong) har 610-byrån varit ett maktfullkomligt organ med obegränsade ekonomiska och rättsliga befogenheter att styra förföljelsen av Falun Gong på alla nivåer av det kinesiska samhället, och i andra länder via Kinas ambassader. Men kring 2004, efter att Falun Gong-utövare i flera år exponerat 610-byråns härjningar i världen, fick 610-byrån order om att det namnet inte skulle användas i officiella sammanhang. En maktförskjutning i den kinesiska ledningen hade också ändrat förhållandena sedan 2002 då ordförandeskapet i kommunistpartiet övertogs av Hu Jintao.

– Förföljelsen av Falun Gong har orsakat ganska stora problem i Kina. När Jiang Zemin 2004 även förlorade posten som militär ordförande till Hu Jintao verkade de ekonomiska anslagen minska, berättar den kinesiska affärskonsulten Lilly Wang, boende i Göteborg.

Tidigare fanns det inga begränsningar för hur mycket pengar som fick användas i förföljelsen av Falun Gong. Nu har det blivit mera hemligt. Men även om den inte syns lika mycket finns 610-byrån fortfarande kvar, säger Lilly Wang.

Att 610-byrån fortfarande är verksam bekräftas också i stort sett dagligen av rapporter på webbplatsen Clearwisdom.net, som rapporterar om förföljelsen av Falun Gong-utövare.

Ett stickprov tagit ur Clearwisdoms rapportering den 10 augusti i år visar att 610-byrån bland mycket annat är ansvarig för bortrövandet av fru Yang Hong, Jingzhou City, Hubeiprovinsen. Yang Hong är i 50-årsåldern och arbetade på Folkets bank i Jingzhou City. På morgonen den 17 juli i år var hon ensam hemma och då kom personal från Shashidistriktets 610-byrå och Shashidistriktets avdelning för inre säkerhet dit. De genomsökte hennes bostad och förde henne sedan till ett hjärntvättscenter vid Hubeiprovinsens tvångsarbetsläger. Ett annat exempel är från Guangzhou City i Guangdongprovinsen. Personal från Yuexiudistrijtets 610-byrå samt Datangs gatupolisstation i Guangzhou City grep herr Ye Weixiong den 18 juli i år. Även hans hem genomsöktes. Han fördes först till polishuset i Datang och kvarhölls i 24 timmar, innan han förflyttades till Yuexiudistriktets fångläger nr 2. Senare överfördes han till Luogangdistriktet.

I tillämpliga fall anger Clearwisdom namn på och telefonnummer till de ansvariga 610-tjänstemännen. I de två fallen ovan, vilka är långt i från unika, heter chefen för 610-byrån i Guangzhou Zhang Qingsheng: telefonnummer: 86-20-61382058. Shashidistriktets 610-byrå nås genom Huang Yuesheng, på telefonnummer: 86-13872339939.

Flera gånger i veckan presenterar Clearwisdom liknande uppgifter. Gripanden, hjärntvätt och tortyr som sker i dag, tio år efter att förföljelsen av startade.