60-årsparaden hotar elevers skolresultat
Studenter vid Folkets Kinauniversitet övar inför paraden. (Foto: Epoch Times)


Enligt rapporter hotas universitetsstudenter med tvångsarbete och avstängning från skolan om de klagar allt för mycket om de strikta paradövningar som påtvingats dem. I och med att förberedelser pågår för fullt inför kinesiska kommunistpartiets 60-årsfirande av maktövertagande, är Pekingmyndigheter oroliga och försöker kväva sjudande spänningar.

Några Pekingstudenter tände öppet eld på sina uniformer och vägrade stå ut med exercisen inför paraden den 1 oktober enligt en nyligen publicerad artikel i Hongkongs Chengming-tidskrift.

Regimen reagerade genom att införa en strikt informationsblockad och hot om straff. Enligt artikeln undersöks incidenten av Nationella säkerhetsbyrån nr 14, organisationen som är specialicerad på att bevaka universitet.

”Det är mer än 35 grader
under sommardagarna i Peking”, klagade en studentbloggare. ”Vem vill öva i tre månader under den stekheta solen för endast tre minuter på Himmelska fridens torg?”

Bloggaren publicerade meddelandet innan sommarlovet och sade att studenter i hans skola är mycket arga på grund av att skolmyndigheterna har hotat dem att de förlorar sin chans att studera utomlands eller att få ett stipendium om de vägrar att infinna sig på excercisen.

”Jag visste inte om att det skulle vara exercis den här sommaren. Det krockar med mina tidigare planer. Det är därför som jag inte skrev in mig, och jag antar att det är därför som inte andra heller skrev in sig.”

Andra studentbloggare
klagade över att universitetet kräver att studenter bär uniform under övningarna, och lärare hotade dem med IG på proven om de slutar att komma till exercisen.

Chengming citerar studender som säger:

”När har någon av er som är barn till högt rankade tjänstemän, som njuter till fullo av detta 60-årsfirande, gjort exercis i den intensiva sommarhettan? Varför förnedrar ni oss istället och tvingar oss fattiga människor att prisa de rika och mäktiga?”

Radio Free Asia (RFA) rapporterade också den 4 juli att några universitet och elever i mellanstadie- och högstadieskolor har uttryckt sin ilska eftersom de tvingas att delta i övningarna, vilket har förstört deras planer under sommarlovet.


Studenter vid Pekings institut för utländska språk övar inför paraden. (Foto: Epoch Times)

Studenter vid Pekings institut för utländska språk övar inför paraden. (Foto: Epoch Times)

Demokratiaktivisten Zheng Cunzhu var student under demokratirörelsen i Kina på 1980-talet och lever för närvarande i USA. Han berättade för RFA att studenternas klagan reflekterar uppvaknandet till den kinesiska regimens natur.

– Den är en diktatorisk regim, och en sådan regering med sådana värderingar, och det nuvarande samhället har ingen användning för studenter som är rationella och har ett eget kritiskt tänkande, sade han.

En bloggare nämnde att efter sommarövningarna har studenter vid Capital  University of Business and Economics endast haft en dag ledigt innan höstterminen började. Efter skolstarten tvingades eleverna att delta i excercisen från kl 7 till 10 och även efter skolan. Bloggaren uppmanade studenter att strejka mot de schemalagda övningarna.

Zhu från Guangdongprovinsen, förälder till en student, sade att tvinga studenter att delta i paraden var en kränkning av mänskliga rättigheter. Han uppmanade Pekingmyndigheter att ställa in den obligatoriska excercisen och låta studenterna fatta egna beslut efter att sommarlovet är över.

Det har tidigare rapporterats att studenter i Gengdan Institute of the Beijing University of Technology också har protesterat mot de påtvingade övningarna inför nationaldagens parad. Skolan bekräftade att studenter verkligen har ”klagat över detta”, och man har lovat studenter att de kommer att få ett tvåveckorslov. Men studenter har fortfarande sagt att de inte vill delta i övningarna.

Översatt från: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/22591/