6 300 personer bildade stor falungongsymbol i Taiwan
Falungongutövare formar en falunsymbol framför National Chiang Kai-shek Memorial Hall i Taipei, Taiwan den 28 november 2015. (Foto: Epoch Times)


6 300 falungongutövare formade tillsammans en enorm falunsymbol och fyra kinesiska tecken framför National Chiang Kai-shek Memorial Hall, i Taiwans huvudstad Taipei den 28 november.

Falun är en symbol för falungong, en traditionell och andlig kinesisk metod för att förbättra sin karaktär och få en bättre hälsa. Metoden kallas också Falun Dafa och består av fem lugna övningar och litteratur som hjälper till att förbättra moral och karaktär.

Wu Qing-Xiang har varit med och skapat sådana här formationer av människor i 16 år. Han berättar att symbolen för Falun Dafa består av ett stort svastikatecken i mitten, med fyra små svastikor och fyra taijisymboler runt omkring. Svastikan är en mycket gammal buddistisk symbol, och taiji är en daoistisk symbol för yin och yang.

Wu berättar att sådana här formationer vanligtvis används när man vill framställa en vädjan inom området för miljöfrågor, men att det i själva verket är en konstform med djupa innebörder.

Falungongutövare gör övningar framför National Chiang Kai-shek Memorial Hall i Taipei, Taiwan den 28 november 2015. (Foto: Epoch Times)

Falungongutövare gör övningar framför National Chiang Kai-shek Memorial Hall i Taipei, Taiwan den 28 november 2015. (Foto: Epoch Times)

Fridfull trots kaotisk värld

Han uppfattar att alla känner att världen är kaotisk nu. Människor känner inte mycket hopp. Många är väldigt upptagna och hinner inte reflektera över meningen med livet. Målet att uppnå sanning, godhet och tålamod i livet är mycket klart i Falun Dafa, menar han, och om man styr mot det målet kommer man inte att känna sig förvirrad eller desorienterad.

De sexton gyllene strålarna runt Falunsymbolen i formationen symboliserar hur Buddhas ljus lyser upp världen. Under symbolen finns fyra kinesiska tecken ”fa lun chang zhuan” som betyder ungefär ”falun roterar kontinuerligt”.

– Vi hoppas att formationen har gett en fridfull, ljus och positiv energi till samhället och att människor ska kunna följa god moral, säger Wu.

urister tittar intresserat på när utövarna formar en falunsymbol framför National Chiang Kai-shek Memorial Hall i Taipei, Taiwan den 28 november 2015. (Foto: Epoch Times)

Turister tittar intresserat på när utövarna formar en falunsymbol framför National Chiang Kai-shek Memorial Hall i Taipei, Taiwan den 28 november 2015. (Foto: Epoch Times)

Hög moral lämnar inget utrymme för terrorism

Ordföranden Chang Jin-hua från Falun Dafa-föreningen i Taiwan säger att hundratusentals människor övar falungong i Taiwan och att det finns över 1 000 övningsplatser runt om i landet.

Falungong praktiseras i väldigt många länder världen över men 1999 förbjöds det plötsligt i sitt ursprungsland Kina. Den kinesiska regimen startade en svår förföljelse av falungongutövare och tusentals har fängslats, torterats och dödats för sin andliga övertygelse.

Chang säger att all terrorism är destruktiv, även det Kinesiska kommunistpartiets stölder av organ från samvetsfångar. Det är ett hittills aldrig skådat brott på den här planeten. Dessutom förstör mänsklig girighet naturen och miljön vilket resulterar i alla möjliga katastrofer.

Världen behöver de universella värdena sanning, godhet och tålamod. Om folk behandlade varandra med vänlighet och tolerans skulle världen förbli fredlig och terrorismen skulle inte ha en chans, säger Chang.

6 300 personer gör falungongövningar tillsammans. (Foto: Epoch Times)

6 300 personer gör falungongövningar tillsammans. (Foto: Epoch Times)