50-öringens sista chans


Det finns de som lägger växelpengar i en burk för att samla till ett visst ändamål. Glöm inte att tömma den idag , 30 september, och sortera ut alla 50-öringar. Men du behöver inte gå till banken och sätt in dem, det kan bli dyrt om banken vill ha betalt för att ta emot dina växelpengar.

En god gärning är då att skänka dina minsta slantar till någon välgörenhetsorganisation, för efter den 1 oktober kan du inte köpa något för dem. Annat var det i början av 1960-talet när man fick tio kolor för 50-öringen.

Det kan ju tyckas som att en 50-öring inte är något att ha, den representerar ju ett så litet värde. Men Riksbanken säger att när den silverfärgade 50-öringen togs ur bruk år 2006, var det 250 miljoner mynt som aldrig lämnades in. Den förmögenheten, 125 miljoner kronor, bara försvann.

Den här gången finns det 394 miljoner 50-öringar i omlopp, så glöm inte att kolla fickor, väskor med mera. Där finns kanske ett högre värde än du anar därhemma. I vilket fall som helst så blir nog insamlingsorganisationer glada över ditt bidrag.