"50-öresägg" förargar kineser
En äggförsäljare vid en marknad i Shanghai den 9 mars 2010 väntar på att det ska komma kunder. (Foto: Philippe Lopez/AFP/Getty Images)


Under ett besök vid ett av Pekings universitet nyligen, åt Kinas premiärminister Wen Jiabao frukost tillsammans med en student. Studentens otroligt billiga frukost har blivit ett hett diskussionsämne på internet, där incidenten förlöjligas.

New Express Daily skrev den 3 oktober att Wen besökte matsalen på Beijing University of Aeronautics and Astronautics, BUAA, den 1 oktober. Vid frukosten, som han intog tillsammans med studenten Fan Qifeng, frågade han vad måltiden kostade.

Fan svarade:
– Det kostar två kronor för en tallrik med ett ägg, en äggpannkaka och en bit inlagd tofu. Ett ägg kostar 50 öre. Med fem ångbullar och en tallrik gröt, så kostar det totalt fyra kronor.

Då sade Wen, samtidigt som han gestikulerade med sin hand:
– Så livsmedelspriserna har stabiliserats!

Problemet var emellertid, vilket man påpekade på internet, att måltiderna inte är så billiga, och ägg kostar i själva verket inte 50 öre. Personer som hänger med i nyhetsflödet såg ännu ett fall av prisfiffel i tidningsartikeln, i vilken regimen försöker måla upp en ljus ekonomisk bild genom fabricerade exempel.

Kort därpå kunde man inte längre söka på termen “50-öresägg” på Sina Weibo, Kinas största webbsida för microbloggar.

Voice of America (VOA) sökte vid midnatt den 4 oktober efter namnet på universitetet där händelsen utspelat sig, och fann mer än 307 000 träffar, och de flesta diskuterade fenomenet “50-öresägget”.

Användaren “grapefruit2010” på Weibo var arg på Fan:
“Vet du inte vad det kostar? Studenterna i landets alla universitet kommer att få det svårt på grund av dig. Din måltid kostar nio kronor i min skola.”

Andra kineser på internet räknade ut att kostnaden för ett okokt ägg skulle bli mer än 66 öre, och inte 50.

Yan Yuanzhang som är
chefredaktör för förbjudna China Worker’s Net och människorättsaktivist, sade att incidenten med 50-öresägget väckte sådan uppståndelse eftersom det reflekterar verkligheten i det kinesiska samhället, och visar på hur missnöjda folk är med den ekonomiska situationen.

– Antagligen vet ledarna inte hur det verkligen står till med våra liv, eller så låtsas de och ljuger för oss. Men vem tror de att de lurar? sade han.

När Yan intervjuades av VOA den 4 oktober, åt han lunch med sina vänner och lärare vid Pekinguniversitetets matsal. Han sade att det inte finns några ”50-öresägg” där.

Men Fan Qifengs bekymmer var inte över efter äggincidenten. Studenten avslöjar på Renren, en social nätverkswebbsida, att han efteråt kritiserades av rektorn vid BUAA.

“Jag missade tre viktiga saker. För det första nämnde jag ingenting om ”Tiangong-1”, vår första rymdstation. För det andra uttryckte jag inte min beslutsamhet i att göra mitt bästa i skolan, och inte heller bjöd jag in Wen att komma på vår skolas årsdag. Jag är inte säker på att det blir en andra chans, skrev Fan.

Följande dag, den 5 oktober, berättade en anställd vid BUAA för Qianjiang Evening News att ägg verkligen kostar 50 öre på skolan – då matsalen är subventionerad.

Men kineser på internet har tidigare inte varit imponerade av de otroligt billiga subventionerna. I mars besökte partiledaren Hu Jintao ett subventionerat bostadsprojekt i Peking. Guo Chunping, en av hyresgästerna, berättade för honom att hennes månadshyra ligger på bara 77 kronor. Diskussionen sändes på bästa sändningstid i CCTV:s nyhetsprogram.

Det kritiserades högljutt av kineser på internet, där många påpekade att det är omöjligt att hyra en lägenhet för så lite pengar. Guos lägenhet var också subventionerad för låginkomsttagare, men Guo hade inte rätt till den förmånen. Hon var lokaltrafikpolis, och på internet hittade folk bilder på henne som visar att hon reser bekvämt i hela Kina.

Översatt från engelska” target=”_blank”>kinesiska