5 fantastiska hälsoeffekter av Matcha


Även om matcha inte blivit allmänt populärt förrän ganska nyligen, så har japanerna skördat det i mer än 1 000 år. Men varför får matcha så mycket uppmärksamhet – till och med mer än vanligt grönt te?

1. Antioxidanter - förhindrar cancer

De höga nivåerna av antioxidanter som finns i matcha har extraordinära anti-cancer egenskaper. Dessa antioxidanter bekämpar fria radikaler och skyddar mot UV-strålning. De bekämpar åldrande och förebygger sjukdomar. Färsk frukt, grönsaker och mörk choklad är mat som människor vanligtvis vänder sig till för antioxidanter. Men matcha har de högsta nivåerna av antioxidanter.

Anledningen till att matchate är effektivare än vanligt grönt te är att det innehåller alla näringsämnen växten har att erbjuda.

Av alla antioxidanter är katekin en av de som ger de största positiva hälsoeffekterna. Epigallokatekingallat (EGCG) är en typ av katekin som är mest känd för sina anti-cancer egenskaper, och matcha är fullproppat med det.

2. Bränner fett snabbare

Om du vill förbränna fett snabbt, så är det matcha te du ska välja att dricka. Det hjälper dig att bränna kroppsfett fyra gånger snabbare än normalt, främst genom att öka ämnesomsättningen. Det finns så många dieter och mediciner som ger tomma löften, och dessutom kan de innebära olika biverkningar. Men matcha är säkert och orsakar vare sig problem med ökad hjärtfrekvens eller ökat blodtryck, vilka är vanliga biverkningar hos andra typer av behandlingar.

3. Ger en energi-boost

Energin du får av en kopp matchate är verkligen ojämförlig. Att dricka en kopp på morgonen hjälper en att ta sig igenom hela dagen, och det är fullkomligt ren energi man får. Den energi-boost som matcha ger kommer från kombinationen av näringsämnen, inte från koffein som man tidigare trott. Det är inte så konstigt att samurajerna brukade dricka matcha innan de gick ut i striden. Så oavsett om du hoppar mellan studier och jobb, eller om dina barn tar kraften ur dig så är en daglig dos av matcha troligen vad du behöver.

4. Förbättrar minne och koncentration

L-Theanin är en aminosyra som finns i matcha med psykoaktiva egenskaper; det ger upphov till dopamin- och serotoninproduktion. Dessa signalsubstanser har till uppgift att förbättra humöret och minnet, och hjälper därmed till att öka koncentrationen. Men inte bara detta, dessa kemikalier bekämpar dessutom depression, stabiliserar humöret och har en lugnande effekt.

Utöver alla dessa positiva hälsoeffekter är matcha fantastiskt för immunförsvaret.

5. Avgiftar kroppen

Grönt är den universella färgen som står för hälsa. Den livfulla gröna färgen hos matcha kommer från klorofyll. Faktum är att när matcha växer hålls den i skugga för att öka sina klorofyllnivåer. Den här klorofyllen hjälper till att avgifta kroppen genom att ta bort tungmetaller och gifter, vilket gör matcha till en mycket effektiv och verksam daglig detox.

Slutsats

Utöver alla dessa positiva hälsoeffekter är matcha fantastiskt för immunförsvaret. Det håller dig frisk, och du behöver inte ens ta det som medicin. Du kan njuta av det som te eller en latte, tillsätta det i muffins, brownies, puddingar, soppor eller vad du nu kan komma på.

Anledningen till att matcha te är effektivare än vanligt grönt te är att det innehåller alla näringsämnen växten har att erbjuda. Det är inte bara det att klorofyllinnehållet är högt på grund av att det odlas i skugga, det framställs dessutom genom att pulvrisera bladen. I stället för att lägga bladen i blöt och sedan kasta bort dem, så används matcha i sin helhet, vilket gör att den ger oss maximalt av sina näringsämnen.

Men kom ihåg, bara för att matcha ger så många hälsofördelar, så betyder det inte att du ska överbelasta din kost med det. Allt är bäst när det tas i lagom mängd.

Artikeln publicerades ursprungligen på Organic Lifestyle Magazine.