5 döda och 38 skadade efter brand på Himmelska fridens torg
(Foto: Weibo.com)


En eldsvåda bröt ut på Himmelska fridens torg under måndagen, vilket ledde till att den kända turistattraktionen utrymdes. Det hävdades av kineser att det var en ”självbränningsincident”.

Himmelska fridens torg är ett känsligt område som vanligtvis bevakas hårt.

Statsstyrda nyhetsbyrån Xinhua sade via Twitter att ett motorfordon ”körde in i en folksamling”. Senare rapporterades att fem människor hade dött och 38 andra, inklusive poliser och turister, hade skadats.

Det var en jeep som fattade eld vid tolvtiden på dagen efter att ha kraschat mot ett skyddsräcke på Jinshui-bron, tvärs emot vallgraven runt den förbjudna staden.

De fem döda var förutom de tre personerna i jeepen, en kvinnlig turist från Filippinerna och en manlig turist från Guangdongprovinsen i Kina.

Bland de skadade fanns tre turister från Filippinerna och en från Japan.

Rapporter på den kinesiska mikrobloggen Weibo antydde att folk trodde att det rörde sig om en självbränning, alltså att någon hade tänt eld på sig själv. Många av bilderna som postades där togs senare bort av censuren, vilket ofta händer i Kina, men flera bevarades på twitter.

”Det var det galnaste jag har sett. Jag gick just in på Himmelska fridens torg, och en bil exploderade utanför torget”, sade amerikanen Grace Ng, som för närvarande är i Peking, på twitter.

Elden släcktes efter ungefär en timme, och trafiken återgick till det normala.

Incidenten ledde även till att en del västerländska medier gjorde felaktiga syftningar på en händelse 2001, enligt Falun Dafa Information Center. Det var den 23 januari 2001 som fem människor tycktes iscensätta en falsk självbränning på Himmelska fridens torg. Kommunistpartiets propagandakanaler hävdade snabbt att de var Falun Gong-utövare. Falun Gong är en andlig metod vars utövare förföljs i Kina.

”Under det senaste årtiondet har trovärdiga källor och analys demonstrerat att den påstådda självbränningen den 23 januari 2001 iscensattes av den kinesiska regimen, som en förfärlig propagandamanöver för att vända den allmänna opinionen mot Falun Gong”, skrev Falun Dafa Information Center i ett pressmeddelande. Detta gav myndigheterna ”fria händer att intensifiera förföljelse och tortyr av Falun Gong-utövare”, enligt pressmeddelandet.

Det är ofta svårt att veta exakt vad som har hänt i sådana här situationer i Kina eftersom medier inte får rapportera fritt.

Översatt från engelska