47 döda i gruvolycka i Henanprovinsen
Oroliga famlijemedlemmar står utanför en säkerhetsbarriär och väntar på nyheter om deras anhöriga som råkat ut för en gruvexplosion i Pingdingshan i Henanprovinsen. (Foto: Epoch Times arkiv)


Minst 47 gruvarbetare dödades i en explosion i en kolgruva i Henanprovinsen på måndagen, enligt Kinas statliga medier. Bland de 26 överlevande i olyckan har 6 brännskadats svårt.

Explosionen inträffade omkring halv två på natten den 21 juni i Xingdonggruvan i Weidongdistriktet i staden Pingdingshan, när ett underjordiskt sprängmedelslager plötsligt exploderade.

Regimens officiella medier har rapporterat att gruvans tillstånd löpte ut den 6 juni och att elektriciteten till gruvan stängdes av dagen därpå. Gruvans ägare lyckades emellertid få igång elen igen och återupptog verksamheten illegalt.

Trots den kraftiga hettan från branden samlades gråtande familjemedlemmar till offren utanför gruvan. Stora säkerhetsstyrkor skickades till platsen för att hålla situationen under kontroll.

En släkting till ett offer sade till China News Service att hennes bror arbetade i gruvan. Hon sade att fastän myndigheterna meddelat att de avblåst räddningsarbetet visste hon fortfarande inte om hennes bror levde eller var död. Hon sade även att de flesta gruvarbetarna kom från andra orter och att många av deras anhöriga ännu inte visste om olyckan.

En annan familjemedlem, vars far arbetade i gruvan, sade att gruvbolaget inte brytt sig om att informera honom om olyckan och att han fick veta det först på morgonen via media.

Kina är ökänt för många och dödliga gruvolyckor. Förra året dog exempelvis 76 personer i en annan explosion i Xinhuadistriktet i Pingdingshan.

Ironiskt nog står det ”säker väg” på en skylt som leder till den olycksdrabbade Xingdonggruvan.

Enligt officiell statistik dog sammanlagt 2631 gruvarbetare i olyckor i Kina under 2009.

Översatt från engelska: http://www.theepochtimes.com/n2/content/view/37793/


En förtvivlad familjemedlem till ett offer för olyckan svimmar nästan medan hon väntar på besked om vad som hänt hennes anhöriga. (Foto: Epoch Times)

En förtvivlad familjemedlem till ett offer för olyckan svimmar nästan medan hon väntar på besked om vad som hänt hennes anhöriga. (Foto: Epoch Times)