loadingEn kinesisk bonde vallar sin boskap på ett torrt fält efter en omfattande torka i Fuyuan i Yunnanprovinsen den 20 februari 2012. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kinesisk bonde vallar sin boskap på ett torrt fält efter en omfattande torka i Fuyuan i Yunnanprovinsen den 20 februari 2012. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

450 miljoner ton spannmål till spillo i Kina varje år

Wang Liang, Epoch Times

Över 450 miljoner ton spannmål går varje år till spillo i Kina, vilket motsvarar ungefär produktionen från 33 miljoner tunnland, enligt en artikel i statliga språkröret Xinhua nyligen.

I artikeln sade Ren Zhengxiao, chef för den statliga spannmålsadministrationen, att varje sädeskorn genomgår en lång process innan den hamnar på matbordet, där varje stadium innebär slöseri. Man uppskattar att över 35 miljoner ton spannmål går till spillo enbart under förvaring, transport och hantering.

En chockerande mängd mat slösas också bort vid middagsbordet, sade Ren.

– Det är en dålig vana att man slösar och är extravagant när man bjuder ut sina gäster på mat, vilket leder till ännu mer svinn, uppskattningsvis värt 200 miljarder yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) varje år.

Ren sade att Kinas årliga matslöseri kan liknas vid en skörd på ungefär 33 miljoner tunnland, vilket överstiger Heilongjiangprovinsens årliga spannmålsproduktion, vilken är störst i landet.

Kina importerar över 50 miljoner ton spannmål och sojabönor varje år, samtidigt som över 50 miljoner ton egenproducerat spannmål går till spillo, sade Ren.

Ren sade att det här svinnet redan är en viktig faktor som hotar Kinas spannmålssäkerhet, och det kommer att spä på konflikten mellan tillgång och efterfrågan i Kina om det inte hanteras.

Bruket att använda offentliga medel till middagar bland kinesiska tjänstemän bidrar till matslöseriet, enligt rapporter.

Partiets antikorruptionsorgan i Hainan meddelade nyligen att Wang Qun, chef för finansbyrån i Qiongzhong-häradet, ett fattigt härad som staten skjuter till mycket pengar för, spenderade 15 000 yuan i skattepengar på tre måltider där man bjöd vänner och kollegor.

Hong Kong Headline Daily skrev i januari att det Kinesiska kommunistpartiets olika departement och statliga företags affärsmiddagar har blivit ”underjordiska”, det vill säga att man gått från lyxiga restauranger till statliga restauranger i Peking. Priset för ett middagsbord kan ligga på 18 000 yuan.

2012 skrev People’s Daily att offentliga utgifter för affärsmiddagar i Kina översteg 300 miljarder yuan år 2005. Sedan dess har siffran bara stigit.

I Amerika går uppskattningsvis 33 miljoner ton mat till spillo varje år, enligt uppgifter från USA:s miljöskyddsbyrå, EPA.

Översatt från engelska.

Mest lästa

Rekommenderat

loadingEn kinesisk bonde vallar sin boskap på ett torrt fält efter en omfattande torka i Fuyuan i Yunnanprovinsen den 20 februari 2012. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
En kinesisk bonde vallar sin boskap på ett torrt fält efter en omfattande torka i Fuyuan i Yunnanprovinsen den 20 februari 2012. (Foto: STR/AFP/Getty Images)
Utrikes

450 miljoner ton spannmål till spillo i Kina varje år

Wang Liang, Epoch Times

Över 450 miljoner ton spannmål går varje år till spillo i Kina, vilket motsvarar ungefär produktionen från 33 miljoner tunnland, enligt en artikel i statliga språkröret Xinhua nyligen.

I artikeln sade Ren Zhengxiao, chef för den statliga spannmålsadministrationen, att varje sädeskorn genomgår en lång process innan den hamnar på matbordet, där varje stadium innebär slöseri. Man uppskattar att över 35 miljoner ton spannmål går till spillo enbart under förvaring, transport och hantering.

En chockerande mängd mat slösas också bort vid middagsbordet, sade Ren.

– Det är en dålig vana att man slösar och är extravagant när man bjuder ut sina gäster på mat, vilket leder till ännu mer svinn, uppskattningsvis värt 200 miljarder yuan (ungefär motsvarande i svenska kronor) varje år.

Ren sade att Kinas årliga matslöseri kan liknas vid en skörd på ungefär 33 miljoner tunnland, vilket överstiger Heilongjiangprovinsens årliga spannmålsproduktion, vilken är störst i landet.

Kina importerar över 50 miljoner ton spannmål och sojabönor varje år, samtidigt som över 50 miljoner ton egenproducerat spannmål går till spillo, sade Ren.

Ren sade att det här svinnet redan är en viktig faktor som hotar Kinas spannmålssäkerhet, och det kommer att spä på konflikten mellan tillgång och efterfrågan i Kina om det inte hanteras.

Bruket att använda offentliga medel till middagar bland kinesiska tjänstemän bidrar till matslöseriet, enligt rapporter.

Partiets antikorruptionsorgan i Hainan meddelade nyligen att Wang Qun, chef för finansbyrån i Qiongzhong-häradet, ett fattigt härad som staten skjuter till mycket pengar för, spenderade 15 000 yuan i skattepengar på tre måltider där man bjöd vänner och kollegor.

Hong Kong Headline Daily skrev i januari att det Kinesiska kommunistpartiets olika departement och statliga företags affärsmiddagar har blivit ”underjordiska”, det vill säga att man gått från lyxiga restauranger till statliga restauranger i Peking. Priset för ett middagsbord kan ligga på 18 000 yuan.

2012 skrev People’s Daily att offentliga utgifter för affärsmiddagar i Kina översteg 300 miljarder yuan år 2005. Sedan dess har siffran bara stigit.

I Amerika går uppskattningsvis 33 miljoner ton mat till spillo varje år, enligt uppgifter från USA:s miljöskyddsbyrå, EPA.

Översatt från engelska.

Rekommenderat

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2024