44 gripna och fortsatta protester mot kemisk fabrik i södra Kina
Invånare protesterar mot en PX-fabrik och polisens våldsamma aktion, framför en kraftigt bevakad regeringsbyggnad i Maoming, i Guangdongprovinsen den 3 april. (Foto: Weibo)


Polisen i Maoming i södra Kina utdömde administrativa frihetsberövande straff till 18 demonstranter och böter till 26 för att ha ”stört ordningen i folkmassor”, ”startat bråk” och liknande rubriceringar. Det här meddelades på en presskonferens som myndigheterna höll under torsdagen.

Maoming, som ligger i den sydliga Guangdongprovinsen, har varit skådeplats för omfattande protester och våldsamma svar från myndigheterna i flera dagar nu. Mycket av det har fångats på mobilkameror och laddats upp på internet. Tiotusentals människor kräver att planerna på en fabrik för framställning av paraxylen (PX) i staden ska skrotas. PX används bland annat för att producera polyester, men ångorna är skadliga för människor.

Maomings byrå för offentlig säkerhet insisterade på att inga dödsfall inträffat under sammandrabbningarna, och beskyllde utländska medier för att ha rapporterat rykten om 15 döda och 300 skadade.

”Det är helt och hållet ett rykte för att förvirra folk”, sade polisrepresentanten under presskonferensen.

Maomingpolisen nämnde inte hur många demonstranter som skadades, men de bad om ursäkt för att ha ”oavsiktligt skadat åskådare”.

”Det förekom en del knuffande”, sade polisrepresentanten.

Det här sågs som ett försök att tona ner vad demonstranterna har beskrivit som godtycklig polisbrutalitet. Filmer tagna av ögonvittnen visar stora grupper av beväpnade poliser som jagar och slår obeväpnade demonstranter med batonger och långa käppar.

På ett klipp ses en kvinna stå på knä och be en grupp poliser att sluta slå en man, som ligger utslagen på marken. Poliserna fortsätter att slå honom med smala metallbatonger.

På en kinesisk sajt har det uppstått heta diskussioner. Myndigheterna fördöms som ”lögnare”, aktionen mot protesten kallas för en ”massaker”, och polisen för ”värre än banditer”.

Om presskonferensens syfte far att lugna ner demonstranterna, så  verkar det inte ha fungerat.

Bilder, videoklipp och skrivna vittnesbörd fortsätter att komma,  som beskriver fortsatta protester, och polisen skickar in fler styrkor för att få stopp på dem.

”Det är enorma folkmassor på marken och lågflygande helikoptrar i himlen”, skrev politiske rådgivaren Han Zhiping på Sina Weibo på torsdagen. ”Maomings befolkning kom igen för att protestera mot PX-projektet framför stadsledningens byggnad nu på eftermiddagen.”

Bilder från den 3 april visar kravallpoliser med batonger, sköldar och hjälmar, som formar en mänsklig vägg. Nätanvändare skrev att de precis hade anlänt från Zhanjiang, en stad som ligger 9 mil väster om Maoming.

Såväl kinesisk som utländsk media har haft svårt att få tillgång till protestzonen. Stadsledningen har blockerat gatorna. Internetcensorerna genomsöker aktivt internet för att hitta bilder och klipp från protestern och polisvåldet. Kineser har börjat ladda upp dem på youtube, där de är utom räckhåll för kinesiska censorerna.

Översatt från engelska