Varför kineserna inte törs hjälpa gamla människor längre
I dagens Kina vågar ingen hjälpa äldre som ramlar på gatan av rädsla för att bli anklagade för att ha orsakat fallet. (Foto: Wang Zhao/AFP/Getty Image)


När en äldre människa ramlar omkull på gatan reagerar de flesta med att vilja hjälpa till. Men i dagens Kina vågar få göra det längre, på grund av risken att blir anklagad för att ha orsakat fallet.

I augusti kom ett fall upp på Hebei Television Network, där högstadieeleven Xiao He, hjälpte en äldre man som ramlade av sin motorcykel på en gata.

Xiao He berättade för tv-bolaget att han var på hemväg på sin cykel, när han såg den okände äldre mannen köra omkull. Han skyndade fram och hjälpte mannen till vägkanten och ringde larmnumret. Men den gamle mannen skyllde på Xiao He och hävdade att hade ”kommit rakt emot” honom och ”fällt” honom.

Det visade sig dock att en kamera hade filmat händelsen och kunde verifiera Xiao Hes version.

På senare tid har äldre kineser börjat pressa pengar av okända människor som hjälper dem när de har ramlat, antingen på riktigt eller med flit. I ett dokumenterat fall försökte någon till och med pressa en polis på pengar.

Experterna skyller fenomenet på sjunkande moral och höga levnadskostnader. Bland annat har vårdkostnader blivit dyra. Ofta söker äldre, som påstår sig ha blivit skadade, rejäl ekonomisk kompensation, och får ibland igenom sina krav om fallet går till domstol.

Fenomenet har blivit så allvarligt att kinesiska försäkringsbolag börjat införa en billig försäkring (en kostnad på knappt fem kronor per år) så att hjälpsamma människor ska kunna fortsätta vara hjälpsamma. Om man blir falskt anklagad täcker försäkringen.

Men Kinas bluffande pensionärer förstör också för dem som verkligen skadar sig.

I september förra året var det ingen som vågade hjälpa en äldre man som slog sig blodig när han ramlade på gatan i Zhengzhou i Henanprovinsen.

Skärmdump från China News

September 2015. (Skärmdump från China News)

En månad tidigare utspelade sig en annan tragisk händelse i Henanprovinsen. Enligt Henan Television Network föll en äldre man av sin skoter och hamnade i en ankeldjup vattenpöl. Ingen vågade gå fram och hjälpa honom där han låg i vattnet, trots uppmaningar från dem som tittade på. En grupp förbipasserande drog upp honom tre minuter senare, men då hade han redan avlidit.

Rapportering av Frank Fang