Miss World Kanada togs emot som hjälte
Miss World Kanada, Anastasia Lin, talar med pressen efter sin hemkomst till Toronto den 3 december. Hon lyckades inte få delta i finalen i Kina, men fick stor internationell uppmärksamhet. (Foto: Matthew Litte /Epoch Times)


Miss World Kanada, Anastasia Lin, återvände hem till Toronto efter sitt misslyckade försök att delta i Miss World-finalen i Sanya i Kina. Men i hemlandet hälsades hon som en hjälte, och hon har fått stor internationell uppmärksamhet för sin vägran att vika ner sig för den kinesiska regimens press.

Ett 30-tal personer med hyllningsskyltar och ett medieuppbåd mötte upp på flygplatsen i Toronto när Anastasia Lins plan landade den 3 december. Lin berättade för de församlade reportrarna att hon inte hade väntat sig att saker skulle gå som de gick.

– Jag hade inte förväntat mig att det här skulle bli en internationell incident, definitivt inte. Mitt enda syfte var att representera Kanada i tävlingen, sade Lin i en intervju med Epoch Times efter ankomsten till Kanada.

Fadern hotades

Turerna kring Lin har gett mer uppmärksamhet till Miss World-tävlingen än vad den har fått på åratal. Det hela började på allvar när hon gick ut med att hennes far, som bor i Kina, hade hotats av kinesisk säkerhetspolis, som ville att han skulle få tyst på henne.

Lin har baserat sin kandidatur på trosfrihet och mänskliga rättigheter, och hon har öppet talat om kommunistpartiets förföljelse av falungong och andra grupper i Kina.

– Jag gick in i tävlingen eftersom deras motto är ”skönhet med ett syfte”. Jag tycker att jag står för kanadensiska kärnvärden: frihet, tolerans och mångfald. Det var min ursprungliga önskan, sade hon.

– Så klart delas inte dessa värderingar av alla regeringar. Det är tråkigt att jag inte är i Sanya, men det stöd jag fått från hela världen är överväldigande. Jag uppskattar det verkligen.

”Vi överskattade dem en aning”

Lin sade att hon hade hoppats kunna smita in obemärkt i Sanya med bara ett landningsvisum, och att de inte skulle diskriminera henne. Hon sade att det skulle ha varit positivt för Kinas internationella rykte.

– Men jag antar att vi överskattade dem en aning. Fast totalt sett har jag uppnått mitt mål, att folk nu känner till den här historien. För det handlar inte bara om mig – mitt fall är bara toppen på ett isberg. Det visar på ett stort mönster: att kommunistregimen använder visum och familjemedlemmar för att tysta folk utanför Kina.

Miss World Kanada förklarad persona non grata i Kina

Lin har inga omedelbara planer för framtiden, men hon sade att hon vill använda sin plattform för att tala för dem som förtrycks. Hon sade att uppmärksamheten och titeln förstärker hennes röst, och nu överväger hon sina alternativ.

Hon har fått mycket medieuppmärksamhet, men sade att om folk bara bär med sig en enda sak från hennes intervjuer, så bör det vara detta:

– Om du håller ut och håller fast vid det du vet är rätt så kommer saker till sist att förändras.