400 festivaldagar i år


Trots Hultsfreds konkurs har Sverige i år 400 festivaldagar och flera stora festivaler.

Just i dagarna pågår Peace and Love I Borlänge som i sex dagar erbjuder artister som Jay-Z, Lilly Allen, the Ark och Kent. Det ser ut att bli både publikrekord och ekonomisk vinst för festivalen. Under torsdagen hade det sålts 40500 biljetter jämfört med förra årets totala publiksiffra på 41 685 besökare.

Man kan inte prata om någon festivaldöd tycker festivalchefen för Peace and Love Patric Hammar. Trots Hultsfreds nedläggning och förra årets Peace and Love förlust, som då berodde på oväntade engångskostnader.

Sonisphere i Stockholm som är en endagsfestival med artister som Iron Maiden och Alice cooper verkar slå Peace and Loves Publikrekord. 45 000 biljetter sålda med en månad kvar tills grindarna öppnas.

På Way Out West-festivalen i Göteborg ser biljettförsäljningen gynnsam ut, publiksiffran liknar förra årets festival på 25 000 besökare. På årets festival får vi se artister som M.I.A, Håkan Hellström och Iggy and the Stooges.

Joel Borg som är ansvarig för Way Out Wests marknadsföring tycker också att det går bra för svenska festivaler. Sverige har 400 festivaldagar, så det går uppenbarligen bra för svenska festivaler.

Storsjöyran hade 26 200 besökare förra sommaren och det blev en vinst på 2,2 miljoner kronor. Artisterna som uppträder där i år är bland andra Lars Winnerbäck, Miss Li och Kent.

Vd och artistansvarig på Storsjöyran Lars Sillrén gillar också han festivalläget.

– Som det ser ut just nu får vi samma fina publiksiffra även i år, men hur det verkligen blir vet vi helt säkert närmare festivalen.