4 000 Hongkongbor i svartklädd marsch för allmän rösträtt
4 000 människor marscherade under söndagen till stöd för Occupy Central-rörelsen i Hongkong som kräver allmän rösträtt för stadsstaten. De höll långa, svarta banderoller och bar svarta tröjor med gula band. (Foto: Pan Zaishu/Epoch Times)


Under söndagen marscherade 4 000 människor iklädda svarta tröjor med gula band på bröstet i Hongkong. Organisatörerna kallade marschen för en "svart tyg-marsch".

Marschen hölls till stöd för Occupy Central-rörelsen, som arbetar för allmän rösträtt i Hongkong med hjälp av civil olydnad. Det svarta "representerar vår indignation", enligt Occupy Central-organisatören Benny Tai. Det gula bandet representerar Hongkongbornas krav på allmän rösträtt.

Deltagarna bar nio stora, svarta banderoller av tyg, 50 meter långa, med slagord som "civil olydnad" och "regeringen är falsk".

Flera studenter bar en stor svart banderoll med texten "studentstrejk". Studenter från 17 högskolor och universitet i Hongkong planerar att strejka en vecka den 22 september för att stödja kraven på allmän rösträtt.

Bland demonstranterna fanns Occupy Central-organisatörer, demokratiska politiker, olika medborgargrupper, studenter och vanliga Hongkongbor. De formade en lång och värdig procession, och ropade inga slagord. Det enda ljudet kom från de trumslagare som gick längst bak.

Marschen gick genom centrala Hongkong i tre timmar, och avslutades med ett stormöte.

På marschens facebooksida publicerades ett uttalande förra veckan. Där stod att marschen hölls för att "berätta för världen om hur människorna i Hongkong har bedragits".

"För 30 år sedan lovade den kinesiska centralregeringen Hongkong ‘ett land, två system’ och ‘en hög grad av självstyre’, stod det i uttalandet.

1984 skrev Folkrepubliken Kina och Storbritannien under en gemensam deklaration där man slog fast hur det skulle bli i Hongkong efter överlämnandet till Kina 1997.

Uttalandet fortsatte: "Dessa löften har aldrig uppfyllts, och demokratin i Hongkong kvävs. Studenterna från den tiden är redan gråhåriga, och dagens studenter strejkar och är förenade i sin kamp för demokratin."

Uttalandet och marschen, och hela Occupy Central-rörelsen, är ett svar på ett beslut som Nationella folkkongressen tog den 31 augusti. Nationella folkkongressen är Kinas motsvarighet till en lagstiftande församling, men saknar egentlig makt. I sitt beslut avvisar kongressen kraven på öppna val till Hongkongs högsta politiska post, chief executive, och väljer i stället en annan form av indirekt val som garanterar Peking kontrollen över vilka kandidaterna blir.

"Nationella folkkongressens beslut visar att centralregeringen bröt sitt löfte om att ge Hongkongborna demokrati", sade Benny Tai vid stormötet.

I slutet av marschen
visade organisatörerna sitt stöd för den planerade studentstrejken genom att lämna över de svarta banderollerna till studenterna som deltog.

"Kommunistpartiet har använt ett auktoritärt styre för att hantera Hongkong. Alla människor som har ett samvete borde resa sig mot det här", sade Alan Leong, ledare för Medborgarpartiet, på stormötet.

76-årige Martin Lee, grundare av Hongkongs Demokratiska parti, sade: "Vi måste skydda vårt kantonesiska språk, våra traditionella kinesiska skrivtecken, vårt civilsamhälle, vår rättssäkerhet, och vi måste fortsätta att skydda vår frihet från att utnyttjas."

Benny Tai sade till media i Hongkong förra veckan att en liknande parad kommer att hållas varje söndag fram tills Occupy Central-aktionen äger rum. Marscherna uppmanar fler Hongkongbor att delta, enligt Tai. En anonym källa har uppgett att Occupy Central förmodas äga rum någon gång i oktober.

Rapportering av Lin Yi.