38 personer dödades av bilbomber i Irak
Medlemmar i de irakiska säkerhetsstyrkorna bär en av sina döda kamrater i en kista under ett begravningståg till Iraks shiitiska helgedom i staden Karbala den 27 okt 2014. Självmordsbombare detonerade på måndagen en bomb i ett bepansrat fordon som kördes nära en kontrollstation som var bemannad med irakiska säkerhetsstyrkor och de allierade milismännen i Jurf al-Sakhar, söder om Bagdad. Minst 38 personer dödades i bombattacken. (Foto: Mohammed Sawaf/AFP/Getty Images)


Två bilbomber detonerade på måndagen i Irak. En av dem var en självmordsbombare som körde en militär fyrhjulsdriven terrängbil mot en kontrollstation i staden Jurf al-Sakhar, söder om Bagdad. Stationen bemannades av irakiska trupper och regeringsvänliga shiitiska milismän. I bombattacken dödades minst 38 personer, enligt medierapporter.

Den dödligaste attacken skedde i utkanten av den sunnimuslimska staden Jurf al-Sakhar, där självmordsbombaren rammade en bepansrad militärbil, en så kallad Humvee mot en kontrollstation. Minst 24 personer dödades och 25 skadades.  De flesta var medlemmar av den shiitiska milisen, sade polisen enligt nyhetsbyrån AP.

På måndag kväll detonerade en annan bilbomb i närheten av butiker och restauranger i centrala Bagdad varpå 14 människor dödades och 23 skadades.

Ingen hade ännu på måndagen tagit ansvar för attacken. Jurf al-Sakhar ligger 50 kilometer söder om Bagdad, men bombningarna bar alla kännetecken av en attack från Islamiska staten, (Isis eller IS).

Tjänstemän har bekräftat dödsfallen för båda attackerna. Alla tjänstemän talade enligt AP på villkor av anonymitet eftersom de inte var behöriga att prata med journalister.

Säkerhetsstyrkor och de allierade samt den shiitiska milisen har kämpat i månader för att återvinna förlorad mark inom Jurf al-Sakhar från Islamiska staten.

De militanta islamisterna från Islamiska staten förlorade kontrollen över staden på söndagen, när irakiska soldater och den shiitiska milisen återtog Jurf-al-Sakhar från den sunnitiska extremistgruppen.

IS grep den strategiska sunnimuslimska staden i juli. Staden ligger på en väg som vanligen tas av shiitiska pilgrimer när de beger sig till den heliga staden Karbala, skriver Aljazeera.

Irak har sedan början av 2014 drabbats av ett ökande våld som är riktat mot shiitiska stadsdelar då Islamiska staten försöker befästa sin kontroll över områden i landets västra och norra delar.

Sedan augusti har den av USA-ledda koalitionen riktat flyganfall mot Islamiska staten och irakiska och kurdiska säkerhetsstyrkorna har arbetat för att återta de områden som IS erövrat.

Sedan i söndags har de amerikanska och de allierades flygplan genomfört sju flyganfall i Irak, skriver AP. Man har använt både jetplan och drönare med inriktning på områden runt Falluja, Mosul Dam, Zumar och runt landets största oljeraffinaderi i Baiji norr om Bagdad.