3,5 års fängelse för nedladdning om Falun Gong


En domstol i Shanghai dömde den 3 november en kvinna till 3,5 års fängelse för att hon laddat ner information från internet om den kinesiska kultiveringsmetoden Falun Gong som hon sedan delade med sig av till andra att läsa.

Liu Jin arbetade tidigare som bibliotekarie på ett universitet i Shanghai. Hon dömdes av domstolen i Fengxians distrikt i en rättegång som inte ens tog en dag att slutföra. Detta enligt uppgifter från ett pressmeddelande från Falun Gong Informationscenter.

Då Jin funnit några artiklar på internet som hon tyckte var informativa och bra, laddade hon ner dem och delade ut dem till andra.

Att göra på det viset har ingen inverkan på samhället överhuvudtaget, säger hennes advokat Mo Shaoping i en intervju med den kinesiskspråkiga versionen av tidningen Daiyuan (Epoch Times).

Enligt den kinesiska konstitutionen och FN:s deklaration om mänskliga rättigheter har hon rätt att använda sig av denna åsikts- och trosfrihetshandling.

– Självklart tycker vi inte att Liu Jins handlingar på något sätt kan anses vara brottsliga. Hon bör finnas vara oskyldig och släppas, säger Mo.

Jin anklagades för att ha ”använt sig av en ondskefull organisation för att underminera ett verkställande av lagen”

– Det här fallet är ett typiskt exempel på hur kinesiska domstolar i händerna på kommunistpartiet fortfarande agerar verktyg för politisk förföljelse, säger Erping Zhang, talesperson för Falun Gong.

– Vi känner förtroende för Mo Shaoping för att han visat sig modig nog att försvara Jin och flera andra. Vi uppmanar det internationella samfundet att visa liknande mod och att de samtidigt kräver att Liu Jin omedelbart och ovillkorligt ska friges. Hon är oskyldigt dömd och det föreligger en allvarlig risk för att hon kommer att utsättas för tortyr.

Mo Shaoping är en försvarsadvokat som också tagit sig an många andra utsatta och förföljda människor i dagens Kina, däribland Falun Gong-utövare, Gao Zhisheng (en annan välkänd försvarsadvokat), New York Times-anställde Zhao Yan och en känd aktivist från Sichuan, Huang Qi mfl.

Förföljelsen av Falun Gong

• Idag finns det 3190 bekräftade dödsfall på Falun Gong-utövare

• Över 100 000 olagligt internerade i arbetsläger

• Fler än 500 dömda till fängelsestraff på upp till 18 år

• Hundratusentals olagligt arresterade eller fängslade

Fakta hämtad från Falun Gong Informationscenters hemsida:

http://falungonginfo.net/files/intro.htm: