32 arbetare dog i flytande stål


 – Jag bara sprang. Hade jag tvekat en enda sekund, bara sett mig om, skulle jag nog inte ha kommit ut levande.
Överlevande vittnade på torsdagen om skräckscener när 32 arbetare dog i ett hav av smält stål i nordöstra Kina.

Olyckan inträffade i går på specialstålföretaget Qinghe i provinsen Liaoning. En stor skopa i smältverket gled av sina skenor, möjligen till följd av ett bromsfel, kolliderade med en transportvagn och tippade.

26 ton flytande stålmassa forsade ut och trängde in i ett rum där en grupp arbetare just förberedde sig att gå på sitt skift.

-Alla grabbarna är borta, bara de som just skulle gå av sina skift hade turen att undkomma, berättade arbetaren Jiao Zhengyan för en kinesisk tidning.

-Det flytande stålet är 1 500 grader varmt när det sköljer ut över golvet, värmevågen bränner kläderna av kroppen. Man hinner inte tänka, jag bara sprang för att rädda livet.

De omkomna brändes sönder så totalt att enda sättet att identifiera kvarlevorna är med hjälp av DNA-prover, sade myndigheterna.

-Jag tog mig till olycksplatsen direkt efteråt men det fanns ingen i rummet, alla hade förtärts av stålet, berättande en annan överlevande för pressen.

– Det enda som fanns i rummet var ett 70 kvadratmeter stort stålblock.

Fyra personer har gripits efter olyckan, rapporterade den kinesiska nyhetsbyrån Nya Kina på torsdagen enligt Reuters. Bland de gripna finns stålverkets chef och en arbetsledare.

Olyckan drar än en gång uppmärksamhet till de bedrövliga säkerhetsförhållandena på kinesiska fabriker. Som så många andra statsägda företag i det industriella rostbältet i nordöstra Kina har också Qinghe-verket privatiserats.

Den kinesiska arbetarskyddsmyndigheten sade att stålverket har omkring 300 anställda, medan Nya Kina talade om 650 arbetare på verket.