31 döda i attack mot marknad i nordvästra Kina
Kaos och förödelse efter den brutala attacken på en marknad i Xinjiangregionens huvudstad Urumqi på torsdagen. (Weibo.com)


Under torsdagen dödades 31 människor och 94 skadades i vad som beskrivits som en terroristattack i den oroliga Xinjiangregionen i nordvästra Kina. Det var två personbilar som körde rakt igenom en utomhusmarknad och körde över människor och kastade bomber. Kinesiska myndigheter har kallat det hela för ett terroristdåd, men har inte pekat ut någon grupp som ansvarig.

Det var strax innan klockan åtta på morgonen som två fordon plöjde rakt igenom grindarna vid marknaden i Urumqi, huvudstad i den autonoma regionen Xinjiang, och kastade ut sprängämnen och körde över både handlare och kunder, enligt den lokala nyhetsbyrån Tianshan News.

”Jag hörde över ett dussin explosioner”, sade en gatuförsäljare, som bevittnade händelsen, till statliga China News.

Bilder som har laddats upp på sociala medier av ögonvittnen visar marknadsstånd och bilar som brinner och skadade och döda människor. Strax efter attacken rapporterade kinesiska medier direkt och mycket från platsen, men vid tiotiden stramades kontrollen över informationen åt betydligt; inga fler direktsändningar tilläts och kommentarerna på sociala medier blev allt färre.

Officiella medier har inte publicerat någon information om exakt vem som ligger bakom attacken, och ingen grupp har tagit på sig ansvaret för den. Xinjiang, eller Östturkestan, bebos sedan lång tid tillbaka av uigurerna, ett turkiskt folkslag. Det annekterades 1949 av den kinesiska kommunistregimen, och har sedan dess styrts med järnhand. De muslimska uigurerna är en av Kinas svårast förtryckta grupper, och den spända relationen med de inflyttade etniska kineserna kokar emellanåt över i omfattande våldsamheter.

Vissa medier har hävdat attacken var motiverad av etnisk separatism, men har inte direkt pekat ut uigurerna. Kinas ministerium för allmän säkerhet kallade i ett uttalande händelsen för ”en allvarlig terroristattack”, och kommunistpartiets ledare Xi Jinping skickade ut instruktioner om  att kontroll och patrullering i området skulle stärkas för att bekämpa terrorismen.

Rapportering av Lu Chen