300 dödade i Hama enligt syriskt ögonvittne
Syrier demonstrerar mot regeringen efter fredagsbönen i Hama den 29 juli 2011. (Foto: AFP/Getty Images)


En nära veckolång stridsvagnsattack i den upproriska staden Hama har dödat hundratals människor, enligt invånare i staden på fredagen.

Syriens lokala koordineringskommitté (LCC) citerade ögonvittnet Muhammad som sade att antalet dödade ”översteg 300” men har troligtvis ” redan uppgått till 400”.

Den syriska regimen har satt in ett stort antal stridsvagnsbataljoner i Hama, en stad som är känd för oppositionella aktivister, vilket har satt igång attacker på civila.

Vad som dessutom förvärrat situationen, säger ögonvittnet, är att invånarna ”inte har något bröd, ingen medicin, inget blod”, enligt LCC:s webbsida.

-Jag bar iväg fler än 27 kroppar, men kan inte ens räkna de skadade, sade ögonvittnet och tillade att många av de hundratals dödade begravdes i Alqusoor-parken.

Mohammad sade att många människor som skadades av beskjutningen från stridsvagnarna förblödde eftersom det inte fanns något blod för transfusion på sjukhusen i Hama. En del människor dog till och med efter ”skott i benet”, eftersom inget blod fanns att tillgå.

Han tillade att regeringen stängde av elektriciteten över hela staden och sjukhusen tvingades operera under tvång. Andra våningen på förlossningssjukhuset al-Rayyes, vilket användes för att behandla skadade, brann ner efter stridsvagnsbeskjutning och flera läkare arresterades.

Människor i Hama ”försöker skaffa medicin från apotek utanför staden eftersom de inne i staden har förstörts,” sade han.

I Syrien har regeringen skurit av telefon- och internetlinjer, och gjort det svårt att lita på information till omvärlden. Ett antal journalister har också fängslats och utvisats ur landet.

-Vi söker nu desperat efter basförnödenheter såsom febermedicin till barn, tillade han.

Mohammad sade att han kunde se minst 15 stridsvagnar som intog Al-Asi-torget och ytterligare sex i intilliggande områden. Samtidigt finns krypskyttar posterade på taken, inklusive polisstationens tak.

-Krypskyttarna är proffs och absolut inte syrier, sade han, och hänvisade till videor och foton som tagits av dem.

-Stridsvagnar och krypskyttar har order om att skjuta alla som rör sig framför dem. Till och med djur har skjutits för skojs skull, tillade han.

Ett antal regeringsbyggnader, såsom den ekonomiadministrationens center, ett rättskansli, samt bostäder har invaderats och bränts ner, sade han.

USA:s utrikesminister Hillary Clinton sade på torsdagen att fler än 2000 människor har dödats under den syriska regeringens fem månader långa hårda agerande som svar på massprotesterna mot president Bashar al-Assads styre.

Översatt från engelska