30 mördade kvinnor i rysk massgrav
(Foto:AFP / Kazbek Basayev)


Rysk polis har hittat kvarlevorna av upp till 30 mördade unga kvinnor i en liten by i Uralbergen.

Åtta män har gripits som misstänkta för morden.

Hittills har 15 av offren identifierats som kvinnor och flickor mellan 13 och 26 år, försvunna från området kring staden Nizjnij Tagil från 2002 och framåt. De makabra fynden gjordes sju mil från staden, i byn Levicha.

-Offren fördes till skogen och begravdes i grunda gravar, vissa täcktes bara med grenar. Vilda djur har lyckats snappa åt sig mycket av dem sedan dess. Därför är det svårt att identifiera några av dem, berättade Aleksej Prochorov från det regionala åklagarämbetet för tidningen Komsomolskaja Pravda i fredags.

De gripna, åtta män i åldrarna 25-46 år, uppges ha drivit en prostitutionsring i Nizjnij Tagil, en tung industristad med omkring 400 000 invånare. Offren tros främst ha varit kvinnor som lurats hem av männen till en av deras lägenheter. Där blev de våldtagna och sedan beordrade att prostituera sig.

-Men vi tror inte att alla offer som hittats i Levicha var prostituerade. De flesta av dem vägrade troligen att arbeta för hallickarna, sade Prochorov.

Två av offren var 13-åriga Viktoria och 15-åriga Olga som försvann 2005. Efteråt fick deras föräldrar varsitt brev där flickorna skrev att de var på väg till Moskva. Sedan hördes de aldrig av igen förrän de upptäcktes döda.