30 dagar kvar till årets Oscarsgala
Oscarsstatyetter väntar på den 83:e Oscarsgalan. (Foto:AFP/Mike Nelson)


Den 25 januari kom beskedet om vilka som är nominerade till den 83:e Oscarsgalan i ordningen. Bland de nominerade i de tunga kategorierna som bästa manliga huvudroll, kvinnliga huvudroll och bästa film, fanns det många förhandsfavoriter.

I Bästa manliga huvudroll ser vi bland annat Javier Bardem i ”Beautiful” och Jeff Bridges i ”True Grit” och Jesse Eisenberg i ”The social Network”. I “The Social Network” spelar Jesse Eisenberg Harvardstudenten Mark Zuckerberg som blir dumpad av sin tjej. Som hämnd skapar han en sajt där man kan betygssätta universitetets tjejer. Sajten blir början till Facebook. Facebooks medlemmar ökar lavinartat men det uppstår problem mellan Mark och vännen Eduardo. Vem var det egentligen som skapade sajten?

Som Bästa kvinnliga huvudroll är skådespelare som Nicole Kidman i ”Rabbit Hole”, Annette Bening i ”The Kids Are All RIght” och Natalie Portman i ”Black Swan” nominerade. Natalie Portman spelar balettdansösen Nina som tävlar om att få rollen mot Lily (Mila Kunis). Deras rivalitet utvecklas till en förvriden vänskap. Nina får mer kontakt med sin mörka sida – en hänsynslöshet som hotar att förstöra henne.

Som bästa film är det många kandidater som tävlar om titeln. Filmen ”Inception”, som är årets största kommersiella succé, har en chans att få en Oscar. Filmen handlar om Dom Cobb (Leonardo DiCaprio), en tjuv som kan stjäla hemlig information från människors undermedvetna under deras sömntillstånd. I den nya världen är Cobb en eftertraktad företagspion men också en internationell flykting. Nu får han chansen att bli befriad från sitt flyktingskap om han lyckas med en “inception”. Att plantera en idé i det undermedvetna, men det medför också enorma faror.