28 år sedan Palme mördades
Förbipasserande tittar genom ett butiksfönster i mars 1986 på en gata i Stockholm, där man ställt ut bilder av Olof Palme som en hyllning till den svenska statsministern, som mördades den 28 februari 1986. (Foto: Pressensbild/ OFF/AFP)


I fredags var det 28 år sedan statsminister Olof Palme mördades. Det var den 28 februari 1986 när mordet inträffade på Sveavägen i centrala Stockholm. På årsdagen satt fyra utredare vid telefonerna och lyssnade på tips. Det yttersta är att ”få någon lagförd” för mordet, sade Palmegruppens chef, Hans Melander, till SvD.

Hela utredningen består av 250 hyllmeter dokument och 130 erkännanden har undersökts och avfärdats, men fortfarande är mordet ouppklarat. Utredningen om mordet på Olof Palme kan vara den största i världen, och som närmast kan jämföras med mordet på John F. Kennedy.

På fredagsmorgonen besökte socialdemokraternas ordförande, Stefan Löfven, Gabriel Wikström, SSU:s ordförande, och Veronica Palm, ordförande i Stockholms arbetarekommun Olof Palmes gravplats och lade en krans på den.

Nu i dagarna har det också uppmärksammats att den bortgångne journalisten och författaren Stieg Larsson gjorde egna efterforskningar kring Palmemordet. Enligt honom leder spåren till den sydafrikanska säkerhetstjänsten och en viss Bertil Wedin.

Stieg Larssons egna utredning och hemliga dokument kring Palmemordet fick stor uppmärksamhet utomlands. Kanadensiska, brittiska, australiensiska, tyska, norska, danska och finländska medier rapporterade om nyheten.