27-åringen i Jönköping begärd häktad


Socialstyrelsen ska undersöka frigivningen av den 27-årige man som misstänks ha knivmördat en åttaårig pojke i Norrahammar söder om Jönköping.

I dag begärdes 27-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för mord. Häktningsförhandlingar hålls klockan 15 i dag, uppger Dagens Nyheters nätupplaga.

Den kniv som tros ha använts vid torsdagens överfall i Norrahammar har hittats.

– Det är en större jaktkniv, säger Lennart Wennblom, förundersökningsledare på polisen i Jönköping, till TT.

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård sedan han 2004 tänt eld på sin mammas bostad. Han hade vårdats på psykiatriska kliniken på länssjukhuset i Jönköping i två och ett halvt år när han frigavs i november. Ulla Fryksmark, tillförordnad chef för Socialstyrelsens regionala tillsynsenhet i Jönköping, ska personligen undersöka händelsen.

– Det låter allvarligt enligt de uppgifter jag fått. Det gör att vi vill ta reda på mer och jag kommer under dagen att kontakta chefsläkaren också, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.

Vid alla skolor i Jönköpings kommun och vid Rådhuset sker flaggning på halv stång i dag.

På skolan, där pojken gick, hölls inga lektioner. I stället tog personalen på skolan hand om åttaåringens kamrater och pratade med dem om vad som hänt. Bland annat inrättades ett minnesrum.

– Där kunde barnen tillsammans med vuxna gå in för att bearbeta sorgen, säger skoldirektör Stephan Rapp som själv besökte skolan.

– Det var givetvis en tung stämning där många var väldigt ledsna. Det är ofattbart, det som hänt, och jag tror inte någon, varken vuxna eller barn, har greppat det. Det här tar tid att förstå.

Hittills har bara ett förhör genomförts med den misstänkte 27-åringen. Det var initialförhöret som hölls i går när mannen greps.

– Fler förhör är inte aktuella förrän efter helgen, säger Lennart Wennblom, förundersökningsledare vid polisen i Jönköping, till TT.

Mannen förnekade brott vid gårdagens förhör.

TT: Hur går det att prata med honom, i vilket psykiskt skick är han?

– Jag har inte talat med honom själv, men det förefaller som att han svarar väldigt osammanhängande på förhörsledarens frågor. Svaren är inte relevanta på de frågor som ställs.

Enligt Lennart Wennblom har polisen en ganska klar bild av hela händelseförloppet när pojken överfölls.

– Däremot vet vi inte vad som styrt mannen till att begå det här dådet. Det får de fortsatta förhören visa.

Kriminalteknisk undersökning av mannens bostad gjordes under torsdagen, och en förnyad skedde på fredagen.

Den åttaåriga pojkens kropp fördes till Linköping på fredagen. Där ska en första undersökning göras för att se vilka skadorna är. Obduktionen genomförs sedan på måndag, enligt Lennart Wennblom.