25 döda i nytt jordskalv i Sichuan
Flera skalv har drabbat Sichuan sedan den stora jordbävningen den 12 maj. (Foto: Getty Images)


En jordbävning som uppmättes till 6,1 på richterskalan drabbade Sichuanprovinsen på lördagen den 30 augusti. Det är det sjätte större skalvet som drabbat området sedan den katastrofala jordbävningen den 12 maj.

Minst 25 personer har dött och 190 skadades enligt regeringskällor. Jordbävningen inträffade klockan 16.30 lokal tid när de flesta människor var hemma. En 18 meter lång spricka i reservoaren i berget Julong uppstod.

Enligt en regeringsrepresentant från länet Huili, där epicentrum låg, finns ännu inga uppgifter om hur många hus som rasat samman. Enligt honom har folket i det drabbade området tillgång till mat och vatten. Representanten uppgav inte sitt namn, vilket är vanligt i Kina.

Epicentrum låg ungefär 5 mil från staden Panzheshua i länet Liangshan, ett område i södra delen av centrala Kina, med en befolkning på omkring 1,2 miljoner.

Enligt en annan regeringskälla var skalvet ”mycket kraftigt”. Andra rapporter beskriver hur stora grupper av människor sprang ut på gatorna. Enligt officiella uppgifter har mer än 300 efterskalv konstaterats i jordbävningszonen. Den autonoma Yi-prefekturen Chuxiong påverkades värst, med fem döda och ekonomiska förluster på uppskattningsvis 73 miljoner dollar, enligt United Press International.

Den 12 maj drabbades Sichuanprovinsen av en förödande jordbävning som ledde till minst 69 000 dödsfall och lämnade 4,8 miljoner hemlösa. Många av offren var barn som begravdes under sammanrasade skolor.

Det finns inga officiella siffror på hur många barn som dog i skolorna vid jordbävningen. 7000 skolsalar rasade ihop enligt uppskattningar från den kinesiska regeringen.

De så kallade ”tofu-husen” som inte hade mycket till stödstrukturer ledde till massprotester från de sörjande föräldrarna. Hundratals kräver fortfarande kompensation från regeringen.

I år har ett rekordstort antal jorbävningar inträffat i Kina. Omkring 700 jorbävningar och efterskalv har drabbat länet Yinjiang från den 20 augusti enligt den statliga nyhetsbyrån Xinhua. Tio av dem hade en magnitud mellan 3,0-3,9 och fyra mellan 4,0-4,9.

Översatt från: http://en.epochtimes.com/n2/china/sichuan-earthquake-3592.html