25-årig miljömärkning har gjort Sverige grönare
I år firar Naturskyddsföreningens märkning Bra miljöval 25 år. Mängder av tjänster och produkter har sedan starten 1990 blivit mindre skadliga för vår hälsa och miljö. Foto: Naturskyddsförening.


Mindre utsläpp och färre miljögifter. Bättre folkhälsa och en friskare jord. Det är något som svenskarna till stor del kan tacka Naturskyddsföreningens Bra Miljöval för, som nu fyller 25 år.

–Miljömärkningen är viktig, den ska skilja agnarna från vetet så att de bästa produkterna syns, säger Eva Eiderström, avdelningschef på Naturskyddsföreningen till Epoch Times.

Ingen ska bli lurad

Miljöarbetet har fått medvind på senare år. Konsumenterna vill inte längre köpa klorblekt papper eller tvättmedel med fosfater. Både vuxna och barn vill kunna tända lampan med gott samvete utan att det skadar vår miljö.

Men hur ska man veta om schampot innehåller giftiga ämnen. Hur ska man förstå alla kryptiska beteckningar i innehållsdeklarationerna, och kan man lita på vad som står?

Det är just det miljömärkningen är till för. På Bra Miljöval är man noga med trovärdigheten. De vill hjälpa konsumenterna att hitta produkter som är verkligt bra, och skilja dem från andra med ”gröna” varumärken eller gröna företagssymboler. Ingen ska behöva bli lurad, menar de.

Kemikalierna farligast

De viktigaste områdena är där konsumenten inte kan avgöra riskerna själv. Ett sådant exempel är de farliga ämnen som kan finnas i olika hudprodukter.

–Vissa kemikalier kan påverka våra hormoner och kan ändra hela mänsklighetens möjligheter att föröka sig. Skadar vi där går det inte att reparera, säger Eiderström.

Det finns en hel del kemikalie-bovar som måste bort. Därför kommer organisationen ha fokus på den här frågan under det kommande året.

Klimatpåverkan viktig

Men klimatförändringar på grund av utsläpp är också allvarligt och därför satsas det även på energin.

På Kraftringen kan man köpa el med Naturskyddsföreningens miljömärkning. Då kommer den garanterat från vatten, vind, sol eller biomassa och har producerats på ett bra sätt.

–Konsumenternas efterfrågan på hållbar energi har ökat lavinartat under senare år, säger Melinda Frigyesi Almström, kommunikationschef på Kraftringen.

Det är inte så dyrt som man skulle kunna tro. Merkostnaden är några hundralappar per år om man bor i villa, och några tior om man bor i lägenhet.

Riktig miljömärkning behövs

El, rengöringsmedel och hudprodukter är bara något av det kunderna kan välja att köpa miljömärkt. Idag finns över 700 produkter och tjänster som lever upp till märkningen. Arbetet med att informera om varför Bra Miljöval behövs fortsätter, och på naturskyddsföreningen ser man ljust på framtiden.

–Riktig miljömärkning kommer att spela en fortsatt viktig roll för att hjälpa konsumenterna till de goda valen, säger Eiderström.

Faktaruta

Bra Miljöval är den enda miljömärkningen i Sverige som drivs av en ideell miljöorganisation, helt utan vinstintresse. Sedan starten 1990 har många produkter och tjänster miljöanpassats, naturresurser räddats och skadliga ämnen förbjudits.

Källa: www.naturskyddsforeningen.se

Sverige får sin första ”gröna” livsmedelskedja

Kändisarnas gamla kläder får nytt liv

VIDEO: Dödad för organ – Kinas hemliga transplantationsindustri